Strona 1 z 2

dania na Wigilie i swieta?

PostWysłany: Nie Lis 09, 2008 4:09 pm
przez bunia
Tak pomyslalam sobie ze to dobry czas aby sie podzielic pomyslami na swiateczne pysznosci - te tradycyjne jak i moze cos z nowszej generacji - czesc z nas idzie do rodzicow, ale niektorzy planuja ich zaprosic i uraczyc... nie iwem jak wy, ale dla mnie to stresujace i szczerze - chcialabym czyms zaimponowac rodzicom, ktorych prawdopodobnie zaprosimy na obiad w swieta...

Nie przepadam za kapusta, grzybami ani karpiem, niewiele zostaje, ale moze cos ciekawego poradzicie?



PostWysłany: Pią Lis 28, 2008 5:19 pm
przez bunia
Dziewczyny, naprawde NIC???

PostWysłany: Pon Gru 01, 2008 3:31 pm
przez karolina28

hej Bunia:)

jako, ze u mnie Wigilia już po raz trzeci w tym roku- służę radą w temacie tradycyjnych dań. Jeżeli chodzi o obiad Świąteczny przy którym nie trzeba się napracować a wyjdzie napewno to mozesz pokusić się o najróżniejsze dania. Nie wiem jaka kuchnię Ty preferujesz, w pierwsze wspólne Świeta na obiad przygotowywałam karkówkę w rękawie, szybkie, smaczne i nieskomplikowane-kupujesz ładny kawałek karkówki (schabu, indyka, wołowiny, wedle upodobań) nabijasz mięso czosnkiem lub boczkiem (jeżeli schab możesz śliwki suszone, indyka koniecznie boczkiem) nacierasz solą, pieprzem, ziołami jakie lubisz, na noc do lodówki a w dzień obiadu do rękawa i w piekarnik nagrzany do 180 st i najlepiej termoobieg, czas pieczenia mniej więcej 1h na 1 kg mięsa, możesz od razu obok w naczyniu żaroodpornym dorzucić pokrojone w ćwiartki ziemniaki doprawione ziołami i skropione oliwą, możesz również, jakieś 20-30 min wcześniej wyciągnąć mięso i wrzucić do naczynia z ziemniakami wtedy przejdą ziemniaki sosem z mięsa. Do ziemniaków można dodac paprykę, tylko wersje z papryka trzeba podlewać bulionem. W zeszłym roku robiłam kaczkę pieczoną, bez jabłek, ale różnie smaczna była, jako, ze pochodzę z Wielkopolski była z kluskami i kapustą czerwoną:). Możesz zrobić roladki, wedle upodobań, rolady z kluskami i kapustą zasmażanąJ u mnie koniecznie musza być na świateczny obiad,  z wołowiny z ogórkiem, boczkiem, cebulką mięso smarowane musztardą i odrobineczka octu(żeby były kruchutkie) ze smażenia wyjdzie Ci przepyszny sosik, będziesz zainteresowana opisze dokładnie, nie chce się tu rozwlekać, albo ze schabu z żółtym serem i pieczarkami Zawsze możesz upiec kurczaka w całości, tylko inaczej go przyprawić, oliwę zmieszać z ziołami, czosnkiem, solą i taką mieszanką natrzeć na noc kuraka, piec go nadzianego na puszce z piwem (ścięta góra i jaka połowa piwa) i przed włożeniem do piekarnika przesmarować go majonezem-wychodzi zawsze chrupiący i bardzo soczysty.. W sumie mogłabyś zrobić szybkiego przekladańca z karkówki, kotlety z karkówki dzień wcześniej doprawiasz (sól, pieprz, majeranek-to ja daję )przekładasz plasterkami cebuli i wrzucasz na noc do lodówki, w dzień przyrządzania w naczyniu żaroodpornym układasz mięso, cebula, smarujesz keczupem, majonezem, posypujesz żółtym serem i tak do wykończenia, naczynie powinno być w miarę duże, żeby nie było więcej niż 2 warstwy mięsa, wychodzi zawsze i obłędny sos powstaje z połączenia sera, keczupu, majonezu - fakt troszkę ciężki ale przepyszny! mogłabym o pichceniu godzinami, ale nie wiem co lubisz, więc póki co moje szybkie skojarzenia, może napisz mniej więcej co chciałabyś podać, chętnie podyskutuje i Wigilijnym i Świątecznym jedzonkuJ

pozdrawiam


PostWysłany: Pon Gru 08, 2008 9:27 pm
przez Aniołek z piekła rodem
Karolina 28 ale mi narobiłaś smaka ! Lecę szybko do kuchni bo aż mi ślinka cieknie :-)
Też kocham gotować i wymyślać takie rzeczy, a że za kilka dni rocznica zaręczyn, muszę coś smacznego wykombinować :-D

PostWysłany: Wto Gru 09, 2008 10:58 am
przez gosia&marcin
Ja proponuje karczek pieczony na soli, można go pokroić w plastry i podawać na zimno lub wyczarować jakiś sosik i podawać jako głowne danie mięsne na obiad, piekłam ten karczek na stół wiejski na nasze wesele i był 1 rzeczą która najszybciej znikneła ze stołu,potrzebne składniki:
około 2 kg karczku
wegeta
musztarda sarepska
kilka ząbków czosnku
sól do brytfanki

karczek nacieramy wegetą, czosnkiem i musztardą można go piec od razu ale lepiej smakuje jak troche postoi nasmarowany,do brytfanki wsypujemy sól tak żeby zakryć dno pieczemy karczek w temp. 200 `C półtorej godziny bez przykrycia i później 30minut przykrywamy folią aluminiową

PostWysłany: Śro Gru 10, 2008 1:01 am
przez bunia
Oj, nie zauwazylam, ze tu mia tak pieknie odpisalyscie, DZIEKUJE i prosze o wiecej,
nie przepadam za wieprzowina, ale moze skoro znacie takie cudenla to moze jakies przepisy na ciekawe "cos" rybnego i z indyka?
U mnie kreatywnosc niewielka, a jak szukalam przepisow z netu to jakos nie wiem czy to wszystko tak dziala jak pisza, najlepsze sa sprawdzone i polecone przez kogos, moze sie myle, ale zawsze wole od konkretnych osob przepisy, chociaz przeciez sie nie znamy, ale tu jak w rodzinie, albo i lepiej...
pozdrawiam Was smakowicie!!!

PostWysłany: Pią Gru 12, 2008 10:42 am
przez gosia&marcin
bunia dużo fajnych przepisów jest na wielkie żarcie ja z nich korzystam ale wybieram tylko te z pozytywnymi komentrzami

PostWysłany: Śro Gru 17, 2008 10:41 pm
przez bunia
dziekuje za info, nie trafilam na to miejsce, poprzygladam sie dokladniej:)

PostWysłany: Czw Gru 18, 2008 1:30 am
przez mikkim
No to co dziewczyny? Pierogi zrobione?
Ja podzieliłam się z ciocią męża (bo do niej idziemy na kolacje) co każda z nas robi(+jej teściowa i moja teściowa).
Więc..mój przydział to
-pierogi ruskie-odkąd jestem z meżem dowiedziałam się że trzeba robić ruskie na wigilie! byłam w szoku :) Jego o wiele młodsze kuzynostwo też nie wyobraża sobie wigilii bez ruskich.. W każdym razie już zrobiłam :)
-ryba po grecku-to będzie mój debiut. Nienawidzę tradycji z karpiem. Dziś uciekałam w supermarkecie bo zabijali na moich oczach karpia. Jak ja tego nienawidzę. wolę kupic filety z pangi i nie patrzeć jak mordują 20 milionów ryb na jedną kolację.
-sałatka warzywna-to chyba moja teściowa zrobi
-krokiety z serem i pieczarkami oraz z mięsem i grzybami-dosłownie kilka bo będzie tyle żarcia że hej :)-jutro właśnie będę robić. Pieczarki i ser już sobie przygotowałam. Jutro szybciorem mięsko, grzybki już się moczą.
-ze względu na to że od małego jestem przyzwyczajona do uszek z mięsem na wigilii (przez mojego tate który musi je mieć na stole bo nic "grzybowego" nie rusza, a że ja uwielbiam, to tez zawsze muszą być) i tak też zrobię. Farsz z krokietów będzie to kilka uszek to pikuś :)
-podobno teściowa ciotki robi ochydny barszcz.. Obawiam się że tez zrobię..
Ciasta:
-miodownik
-sernik-moja teściowa robi
-struclę z makiem

za tydzień już będzie prawie po wszystkim i jak znam siebie przez te wszystkie pyszności o tej porze będe marzyć o fitnesie.

PostWysłany: Sob Gru 20, 2008 8:08 pm
przez MiAsia
Dziewczęta, a która z Was zna SUPER przepis na SUPER PIERNICZKI lub ŚWIĄTECZNE KRUCHE CIASTECZKA????

PostWysłany: Sob Gru 20, 2008 9:01 pm
przez dosh
a ja jeszcze nigdy nie robilam dan na wigilie,  w tym rok zostajemy tutaj sami, zaprosilismy naszego kolege i obiecalam, ze zrobie cos tradycyjnego... ;)  moj plan byl barszcz (uszka juz mam od mamy zamrozone - dala mi 3 tyg temu jak bylismy w Pl), ryba po grecku, salatka z krabem, kluski z makiem, jakies ciasto..
Ale jak mi mama zaczela mowic o tej rybie po grecku, to nie wiem jak to bedzie. Ze mnie taki kucharz, jak z krokodyla baletnica ;)
faktem jest, ze dopiero jutro na zakupy pojde ;)

PostWysłany: Sob Gru 20, 2008 9:04 pm
przez MiAsia
A jaka ta sałatka z krabem??? Podasz może przepis???

PostWysłany: Nie Gru 21, 2008 11:20 pm
przez mikkim
Dosh!! dasz radę :) Tylko nie rób barszczu z proszku bo to przypał ;)

a sałatka z krabem brzmi fajnie.. jak się ją robi?

PostWysłany: Pon Gru 22, 2008 11:34 pm
przez bunia
ale na przyklad barszcz czerwony Hortexu w kartonie jest jak dla mnie pycha...:)

PostWysłany: Wto Gru 30, 2008 6:57 pm
przez bunia
Zrobilam karpia, wyszla rewelka, dzieki za adresik strony z przepisami, znalazlam tam kilka nieswiatecznych, ktore mnie oczarowaly, mniam, pozdrawiam!

PostWysłany: Wto Gru 30, 2008 8:45 pm
przez dosh
barszcz zrobilam sama samiusienka, z burakow prawdziwych, hehe, po raz pierwszy i wyszedl wspaniale!!!! jak w domku :) mailam uszka do mamy (czekaly zamrozone od listopada :>) i wyszlo swietnie.
a salatka z krabika, juz mowie:
krab - w sensie paluszki krabowe
3 jajka na twardo
3-4 pomidory
papryka czerwona i zolta
kapusta pekinska
cebula
sos: jogurt naturalny z majonezem (ze znaczaca przewaga jogurtu), dodac chili w proszku i przyprawy jakie kto lubi.
pokroic, wymieszac, gotowe :)   mozna dodac oliwki jeszce, ja zapomnialam  kupic i tez bylo super
miesko kraba jest swietne, bo bardzo delikatne, wrecz rozplywa sie w ustach, a nie jest takie strasznie "rybne" - w sensie nie smierdzi tak rybą jak niektore ;)  ja na przyklad nie lubie takiego intensywngeo zapachu/smaku ryb i innych mieszkancow morz, jezior czy oceanow.

PostWysłany: Pią Gru 04, 2009 2:44 pm
przez bunia
Dziewczyny, odswiezam watek, kolejna wigilia przed nami!

PostWysłany: Pon Gru 07, 2009 2:27 pm
przez Liziii
u nas jest dosc roznorodnie, bo są:
- karp
- panga w panierce (dla tych co nie tykają karpia - np ja..)
- ryba po grecku
- ryba po radomsku
- sledzie w oleju
- salatka sledziowa
-sledzie w pomidorach (zadebiutowaly w ubiegłą sobote, zasmakowały wiec pojawią się na Wigilii)
- sernik czekoladowy (specjalnosc babci)
- ciasteczka - prezenciki
- rogaliki z kremem czekoladowym
- pierniczki
- barszcz wigilijny z grzybami i olejem...takim ohydnym i zółtym..
- salatka jarzynowa
a na I i II dzien swiat mięska..
- pieczony schab
- pieczone kurczaczki
- pieczony boczek
- piers z kurczaka w migdałach

Pewnie sa jeszcze inne dania ale pamiec mam kiepską ;) Gdyby kogos interesowalo ktores danie to wrzuce przepis :)
W tym roku ja robie pierniczki, rogaliki i ciasteka-prezenciki oraz sledzie w pomidorach :) reszte mama, babcia i ciocia. Przyszla tesciowa pewnie przygotowuje jakies specjały, choc nigdy nie bylam u nich na wigilii wiec nie wiem coz to będzie.

Aha - no i BIGOS! podstawa :)

PostWysłany: Pon Gru 07, 2009 11:51 pm
przez bunia
Mniammm..
to ja poprosze bardzo o przepisy:
- sernik czekoladowy (specjalnosc babci)

- barszcz wigilijny z grzybami i olejem...takim ohydnym i zółtym..

- piers z kurczaka w migdałach

dzieki z gory:)

PostWysłany: Pon Gru 07, 2009 11:53 pm
przez berbyll
Ta pierś z kurczaka w migdałach brzmi zachęcająco :)