Strona 1 z 5

Ciasta, desery

PostWysłany: Nie Paź 05, 2008 3:26 pm
przez duszyczka
Wpadłam na pomysł abysmy opisywały tutaj swoje ulubione cista,desery...
Ja bardzo lubie takie słodkościa, najwieksza frajde sprawia mi pieczenie
niezananego do tej pory przepisu
Czekam na wasze przepisy a nizej umieszczam swoj :)

3 bit  <normalnie pychotka>
składniki:
* 500g herbatników
*1 puszka mleczka słodzonego
*krem karpatka + produkty do kremu
* masa śmietanowa <ja uzywam dr oetkera>
* czekolada do posypania
Ciasto robimy w blaszce, bedzie to przekladanie warstwami:
herbatniki
mleczko < gotowac w puszce, w wodzie 2 godz >
herbatniki
krem karpatka
herbatniki
masa smietanowa
wiorki czekoladowe
Szybko i naprawde pyszne :) mniam az ide sobie ukroic kawałeczek

PostWysłany: Nie Paź 05, 2008 5:49 pm
przez MiAsia
Kochane a ja podaje przepis na SUPER
SERNIK ZŁOTA ROSA
Spód:
3 szklanki mąki
3 żółtka
1 kostka margaryny
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy

Zagnieść ciasto, nałożyć na blachę, dobrze wykleić brzegi – białko z jajek zostawić.  I do lodówki, na czas wyrabiania masy serowej.    

Masa serowa ( ma być płynna):

3 całe jajka

1 szklanka cukru

budyń śmietankowy / waniliowy

50 - 60 dag sera białego ( półtłustego)

0,5 litra mleka

sok z 1 cytryny

0,5 szklanki oleju  

Utrzeć białka z cukrem na sztywną pianę a następnie dodajemy żółtka, ser, budyń ciagle mieszając, sok z cytryny i mleko, na sam koniec dodać olej. Czy masa jest baardzo lejąca??? To bardzo dobrze, taka ma być!!!

Masę serową wylać na ciasto i piec około 50 - 55 minut w temperaturze 180 do 190 stopni.

Pozostałe białka ubić z 0,5 szklanki cukru. Wyjąć ciasto i posmarować je białkiem i wstawić na kolejne 10 - 15 minut.

Jeżeli chcemy aby białka miały inny kolor to do ubijanych białek dodajmy 0,5 paczki kisielu.

SMACZNEGO                                                               


PostWysłany: Nie Paź 05, 2008 6:33 pm
przez Kefte27
Super!!! Ja jestem totalnym antytalenciem jeśli chodzi o ciasta. W sobotę zapraszam rodziców i teściów na urodziny i może choć raz w życiu spróbuję zrobić coś sama, a nie ciągle kupować.
Dlatego bardzo mi się przydadzą Wasze przepisy :)

PostWysłany: Nie Paź 05, 2008 6:55 pm
przez MiAsia
duszyczka: a to Twoje ciasto to łatwo się kroi??? I czy nie jest za słodkie??? Dziękuję.

PostWysłany: Pon Paź 06, 2008 10:38 am
przez duszyczka
MiAsia łatwo sie kroi, a jeszcze lepiej jak troszke polezy.Ja zawsze na noc zostawiam zeby sie "przegryzło".  
Ja nie  przepadam za słodyczami wiec wydaje mi sie ze dobrze ocenie słodkośc 3 bita ale kazdy ma jednak swoj smak. Moim zdanie nie jest za słodki, da sie zjesc  trzeba poprostu mniejsze kawałki kroic, nie takie jak zwykle ciasto.A jak bedzie ci za mało to zawsze mozna sobie dokroic...u mnie w domu sa same łasuchy co do słodkości <tylko ja sie tak wyróżniam, ja tam wole owoce i chyba nimi nadrabiam>  wiec ciasto szybko znika...

PostWysłany: Pon Paź 13, 2008 9:33 pm
przez bunia
Ja do ciast tez jestem lewa, dawno juz nic nie pieklam i akurat te ciasta ktore lubie sa dosc pracochlonne wiec zwykle konczy sie w markecie lub cukierni.
Lubie szarlotki, serniki, bananowca i makowca... mniammm

PostWysłany: Wto Paź 21, 2008 3:27 pm
przez duszyczka
Dziewczyny dawajcie jakies przepisy bo ja mam ochote upiec cosik nowego
image file name: 2k3165e1fb05.gif

PostWysłany: Sob Cze 20, 2009 3:29 pm
przez m@dziulkA84

duszyczka



Post
Wysłany: Nie Paź 05, 2008 4:26 pm    Temat postu: Ciasta, desery

Wpadłam na pomysł abysmy opisywały tutaj swoje ulubione cista,desery...
Ja bardzo lubie takie słodkościa, najwieksza frajde sprawia mi pieczeni
niezananego do tej pory przepisu
Czekam na wasze przepisy a nizej umieszczam swoj

3 bit  <normalnie pychotka>
składniki:
* 500g herbatników
*1 puszka mleczka słodzonego
*krem karpatka + produkty do kremu
* masa śmietanowa <ja uzywam dr oetkera>
* czekolada do posypania
Ciasto robimy w blaszce, bedzie to przekladanie warstwami:
herbatniki
mleczko < gotowac w puszce, w wodzie 2 godz >
herbatniki
krem karpatka
herbatniki
masa smietanowa
wiorki czekoladowe
Szybko i naprawde pyszne mniam az ide sobie ukroic kawałeczek


www.phpbb.com.     This not only gives respect to the large amount of time given freely by the developers     but also helps build interest, traffic and use of phpBB 2.0. If you cannot (for good     reason) retain the full copyright we request you at least leave in place the      Powered by phpBB  line, with phpBB linked to www.phpbb.com. If you refuse     to include even this then support on our forums may be affected.      The phpBB Group : 2002// -->Powered by phpBB © 2001,2002 phpBB Group



ZROBILAM TO  CIACHO JEST ORGAZMOWE :):):):) mniam


PostWysłany: Nie Cze 21, 2009 12:49 pm
przez duszyczka
Ciesze sie, ze wam rowniez smakuje tak jak mi :)

PostWysłany: Pon Cze 22, 2009 2:52 pm
przez duszyczka
Wiesz co teraz mi nic nie przychodzi do głowy ale cos poszukam i napisze :)
Troszke cierpliwosci ;p:]

PostWysłany: Wto Paź 20, 2009 7:57 pm
przez d&g


1)      CIASTO WIKUCHY :)


image file name: 2ke254840bac.jpg

image file name: 2k301f677bcb.jpg

image file name: 2k3b1436ab46.jpg

przepis jest
prosty - robi się je z czterech biszkoptów,  kremu orzechowego i polewa
się to polewą czekoladową i orzeszkami posypujesz a robię tak:


Biszkopt na dwa
jajka robisz go cztery razy bo wychodzi taki cienki jak do przekładania ciasta:


2 jajka ucierasz z 3 łyżkami cukru, po czym dodajesz
przesiane dwie łyżki mąki pszennej i dwie ziemniaczanej i 1/4 łyżeczki proszku
do pieczenia - Jak robisz ciemny to mąki dajesz po półtorej łyżki i dodajesz
łyżkę kakao - Wsio mieszasz i wylewasz na dużą kwadratową formę wyłożona
papierem do pieczenia - Jak masz nowy piekarnik to wstawiasz na 170-175 stopni
Celsjusza i pieczesz przez 6-7 minut (inaczej wysuszysz) i tak cztery razy


Masa/krem:


szklankę mleka zagotowujesz  po czym dodajesz dwie
łyżki budyniu waniliowego i mieszasz. Ściągasz jak zacznie bulgotać i
studzisz.....


Masło porządnie miksujesz aż będzie białe i
"puszyste" dodajesz do niego "na oko" gotowe masło
orzechowe (ja dałam to co miałam czyli 1/4 słoiczka.


jak masło masz już przygotowane i budyń jest zimny to w
osobnej misce ubijasz 4 żółtka ze szklanką cukru po czym dodajesz budyń (ale
najpierw porządnie rozczep go mikserem - bo taki glut się robi i źle wiąże z
jajkami) - jak żółtka dobrze wymieszasz z budyniem to zaczynasz to stopniowo
podczas miksowania dodawać do masła -  nie na odwrót.....masa może ci się
zrobić z lekka "lejąca" - znaczy nie będzie bardzo sztywna ale się
nie przejmuj...


Polewa najlepsza na świecie
podaję
normalna porcję jak na to ciasto


do garnuszka dajesz półtorej łyżki kakao, półtorej łyżki
cukru, 4 dkg. masła, 2łyżki mleka nisko słodzonego czy jakoś tak (takie do kawy
co się daje) i to wsio roztapiasz ale cały czas mieszasz....jak się ładnie
połączy odstawiasz do przestudzenia a w między czasie szykujesz żelatynę - tak,
tak żelatynę
odmierzasz
sobie dosłownie 1/6 łyżeczki i zalewasz ociupinką wody i czekasz aż stężeje po
czym rozgrzewasz na ogniu aby rozpuścić (ale nie zagotuj - mieszaj cały czas
trzymając na gazie) i dodajesz do polewy i mieszasz...


nakropka - robię zawsze na
oko


ciepła woda, sok z cytryny i cukier do smaku.... robię
zazwyczaj w kuflu Michała od piwa takim 0,5 litra


a teraz składanie ciasta

ja nie mam żadnej podstawki więc myję sobie zawsze blaszkę
w której piekłam i robię tak:


na spód daję ciemny biszkopt nasączam nakropką, nakrapiam
wódeczką albo spirytusem jak jest akuratnie kupiony (tylko spirytusu mniej!!!!)
i kładę na to porcję kremu (podziel go tak aby ci stykło na 3 grubsze warstwy i
jedną cieńszą - ta wierzchnia) rozsmarowuje swoim cudnym nożykiem do
rozprowadzania kremów na to kładę jasny biszkopt z którym robię to samo co z
ciemnym, potem znowu ciemny i znowu jasny a na ten jasny idzie ta mała porcja
kremu - tak tylko żeby przykryć biszkopt i wyrównać - wstawiam ciasto do
lodówki (ja zawsze robię takie rzeczy w nocy więc dokańczam rano) - jak
sprawdzisz palcem że kremik jest ładnie stężały że tak powiem to polewasz sobie
całe
polewą i
obsypujesz pokruszonymi orzeszkami.  I żeby mi Michał nie kroił mega
wielkich kawałków to od razu porcjuje na ciastka


Smacznego

P.S. możesz zrobić coś takiego ale czekoladowego - zamiast
masła orzechowego dajesz kakao, albo kawowe (tez pyszka) tylko dodajesz po
prostu do wyrobionej masy sypka kawę. Do tego możesz różnie dekorować...ja
czekoladowe robię tzw. węgierskie czyli z wisienkami ze słoika a ciastka
przyozdabiam kleksikiem zrobionym za pomocą tylki i kształcie zamkniętej
gwiazdy i wisienki a kawowe takim samym kleksem i czekoladowym ziarnkiem kawy





a co do
pytań to już odpowiadam i zaraz poprawie przepis


1. kostka masełka idzie jak ci się
kremik zważy to zmiksuj 1/5 kostki margaryny (ja używam mlecznej) i dodaj do
masy powinno ci się ładnie połączyć ale jak zmiksujesz budyń przed dodaniem do
jajek to nie powinno ci się zważyć.


2.  musiałam pogrzebać w śmieciach żeby powiedzieć
dokładnie jakie to mleko bo pudełko wywaliłam
Very HappyA więc jest to Mleko Zagęszczane niesłodzone 7,5% tłuszczu takie
w niebieskim opakowaniu z małą krówką


3. no niestety idzie tyle jajek bo do biszkoptów idzie po
dwa ale możesz zrobić z 3 biszkoptów zamiast z czterech i wszystkie mogą być
np. ciemne albo jasne
Wedle uznania i
inwencji twórczej - to ciasto to tez sobie tak o wymyśliłam, z żadnego przepisu
nie robiłam





2)      DROŻDŻOWE KAROLINY28 :)



DROŻDŻÓWKA DLA LENIWYCH
-znaleziona na forum dla pięćdziesięciolatek:)))
Wszystkie składniki o pokojową temperaturze. Mleko też.
(ja robię z mleka i jaj lodówkowych i wychodzi)
5 dag drożdży rozkruszyć
5 jaj roztrzepanych
1 szkl. oleju (ja robię z oliwy, albo oleju
słonecznikowego)

1 szkl. cukru
1 cukier waniliowy
1 szkl. mleka
5 szkl. mąki
W misce albo garnku układać w kolejności spisanej ( nie
innej, to

ważne). Przykryć i odstawić bez
mieszania
na 3

godziny w miejscu o temp. pokojowej. Następnie wymieszać,
wyłożyć na

blachę, na wierzch można położyć owoce, kruszonkę i
wstawić do

nienagrzanego piekarnika.
Ustawić temperaturę

piekarnika na 180*C i piec 45-50 minut. Można polukrować.
ja robię bez lukru z samą kruszonką i do tego ciepłe mleko
albo kakałko, oj....





3)      BABA JAGA BLEKOTY :)



BABA JAGA
3 jaka + szklana cukru - zmiksować mikserem
dodać 200g margaryny
2 szklanki mąki
1 łyżeczkę proszku do pieczenia
po 2 łyżki kakao i cynamonu
Całość zmiksować i dodać 3 jabłka obrane i pokrojone w
taką większą kostkę.

Całość wymieszać plastikową łopatką i na blaszkę wyłożona
peraminem.

Piec 60min 180st

Jak trochę wystygnie posypać cukrem pudrem.





4)SERNIK OLICY :)



SERNIK





OK. 1,5 KG- 1,8 KG sera białego (50% tłusty,50% półtłusty)



8 jaj



kostka margaryny (250g)



2 szklanki cukru



2 czubate łyzki mąki ziemniaczanej



1 cukier waniliowy



2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia



paczka wiórek kokosowych



trochę rodzynek





Do makutry wrzucić pokrojona w plastry margarynę, żeby
złapała temp. pokojową.



Jajka rozdzielić-osobno zołtka i osobno białka.



Do żółtek dodać 0,5 szklanki cukru i ubic kogel-mogel.



Do margaryny dodac  0,5 szklanki cukru, cukier
waniliowy i utrzec do "bialosci".



Dodac do tego kogel-mogel, dalej ucierać, dodawac po troche
zmielony ser (w okolo 4 porcjach) i caly czas ucierac, na koniec  mąke
ziemniaczaną wymieszana z proszkiem do pieczenia.





Ubic bialka z 0.5 szklanki cukru na sztywno.



Do sernika dodac polowy piany z białek.



Wszystko mieszac delikatnie i wylozyc do wysmarowanej maslem
i wysypoanej bulka tartą tortownicy.



Wierzch  posypac rodzynkami i lyżka "powkładac je
w ciasto.



Powierzchnia sernika ma byc w takie górki -dolinki





Do reszty bialek dosypac  0.5 szklanki cukru i paczke
wiórek kokosowych i dalej ubijac.



Pianę z wiórkami wkladac w te dolinki zrobione łyżką i
wyrownac delikatnie powierzchnie ciasta żeby bylo cale przykryte.





Włożyc do nagrzanego piekarnika (180 stopni).



Po 50 min sprawdzic jak sie piecze i jeżeli trzeba to
zostawic do 1 godziny, czasem  1 godziny 10 minut.



Zeby sernik ładnie osiadł delikatnie wysunać go z
piekarnika, nożem oddzielic od tortownicy i zostawic do ostygnięcia w
wylączonym piekarniku (zeby nie doznal szoku po wyjeciu).




PostWysłany: Śro Paź 21, 2009 11:21 am
przez duszyczka
Kuleczki czekoladowe :)
2 duze batoniki Mars (100g)
łyżka masła
1,5 filizanki płatkow kukurydzianych
Batoniki i maslo podgrzac w garnku az do roztopienia.Dodac platki i wymieszac. Z masy uformowac kulki, schlodzic w lodowce, przynajmniej 1h.
i to wszystko, proste i pyszne :) Taki maly deser na szybko.

PostWysłany: Pią Paź 23, 2009 4:13 pm
przez astrainca
A oto ciasto znalezione na niemieckich stronach interntowych, pod nazwa:
POLSKIE CIASTO CZEKOLADOWE :-D
Jest naprawde proste, robi sie go szybko i mi jak dotad zawsze wyszlo, chociaz bardzo rzadko pieke :-). Polecam :-D .
Skladniki:
250g margaryny
300g cukru
3 czubate lyzki kakaa (gorzkiego)
100 ml wody
4 jaja
250g maki
12g proszku do pieczenia
1 paczuszka cukru waniliowego
Wykonanie:
Margaryne, cukier, kakao i wode wlozyc do malego garnka i zagotowac. Skladniki maja sie oczywiscie rozpuscic i wymieszac. Po zagotowaniu odstawic z pieca i poczekac az masa sie ostudzi. Potem dodajemy po kolei nastepne skladniki i mieszamy (czyli jajka, potem make, proszek, cukier waniliowy). Mieszamy tak dlugo, az sie pokaza babelki´(czyli nie tak dlugo, bo one zaraz sie pokazuja). Ciasto wkladamy najlepiej do formy na babke (takiej z wycietym srodkiem). Ja ja wczesniej smaruje margaryna i posypuje bulka tarta, zeby ciasto sie nie przykleilo. Ciasto wkladamy do rozgrzanego piekarnika. 175 st. na 60 min.
Oczywiscie mozna posypac ciasto cukrem pudrem, albo zrobic polewe, ale ja zostawiam go po prostu tak, bo tak nam bardzo smakuje. Aaaa, ciasto jest jeszcze lepsze na drugi dzien. Oczywiscie trzeba go czyms przykryc, zeby sie nie zeschlo.
SMACZNEGO!!!

PostWysłany: Pią Paź 23, 2009 5:08 pm
przez wi.
Witam łasuszki :)

wstawiam obiecany przepis na najszybszy i najprostszy murzynek :)
Wyjdzie każdemu :) Ja go nazywam Fałszywy Piernik :)

Błysk

Składniki:

3 szklanki maki
1,5 szklanki cukru
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej (ja czasem używam proszek)
3 łyżeczki cynamonu
0,5 kostki margaryny (ja używam mlecznej albo Kasi)
0,5 słoika dżemu z czarnej porzeczki (ja zawsze daje Łowicza ze słoiczka 450g.)
1 jajko
1 szklanka mleka (daje 3,2% - takie kupujemy ale może być nawet 0,5%)

Potrzebne przyrządy:

mikser, duża miska, blacha o wymiarach: 22,5cm na 27,5cm. (wymiary dna blaszki), papier do pieczenia.

Przygotowanie

Wszystkie składniki według takiej kolejności jak są wypisane powyżej wrzucamy
do dużej michy i mieszamy mikserem aż do uzyskania jednolitej konsystencji
(jak zostanie troszkę maciupkich "grudek" margaryny to się nie przejmujcie).
Na spód blachy wykładamy papier i wylewamy ciasto.
Pieczemy w tem. 180 stopni Celsiusza przez ok. 40-45 min.

Rady:

Ja czasem dodaje do ciasta orzechy włoskie(pod sam koniec jak już ciasto mam wymieszane),
ale tak ja wiem, no z mała miseczkę, zależny ile mi się chce ich obrać :)
A czasem jak mam to i pokruszoną czekoladę dodam :D
Ciasto polewam zawsze polewa czekoladową
- ta na która przepis podałam powyżej w cieście Orzechowym :)
Czasem jak mam kakao w domu to dodaje z łyżkę bo wtedy ciasto jest wilgotniejsze :)
Zamiast dżemu porzeczkowego mogą być powidła śliwkowe :)

Życzę smacznego :D

P.S. jak będę piekła następnym razem to zamieszczę foteczkę :D

PostWysłany: Pią Paź 23, 2009 5:22 pm
przez wi.
Kolejny sprawdzony przeze mnie przepis i często używany :)

Babka Śmietanowa

Składniki:

3 jajka
1 szklanka cukru
1 łyżka masła
1 szklanka kwaśniej śmietany (ja używam 18%)
2 szklanki mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
wedle uznania można dodać bakalie (ja nie dodaje bo nie lubię)

Potrzebne przyrządy:

miska, mikser, foremka na babkę a jak ktoś nie ma to może być
foremka o wymiarach 31,5cm. na 8,5 cm. (wymiary dna)
ja takiej używam :D i standardowo papier do pieczenia :)

Przygotowanie:

Całe jajka ucieramy z cukrem i masłem, wlewamy śmietanę i mieszamy, dodajemy
make wymieszana z proszkiem do pieczenia i znowu mieszamy - dokładnie.
Jak ktoś dodaje bakalie to na tym etapie. Blaszkę wykładamy pergaminem
(spód i boki) i wylewamy ciasto. Wstawiamy do mocno nagrzanego
piekarnika (ja mam temperaturę ok.180 stopni) i pieczemy przez 30 min.

Rady:

Ucieramy zawsze w jedną stronę - nawet mikserem.
Jak się zważy to można wlać do garnka wodę zagotować, postawić miskę z masą
na garnku i nad taka kąpielą parową dalej ucierać (przez ok. 5 - 7 min.)
Żeby nie wyszedł wam zakalec bakalie można obtoczyć w mące.
Stan gotowości ciasta zawsze sprawdzamy wtykając patyczek w sam środek
ciasta. Jak wyciągamy "suchy" patyczek to ciasto jest dobre. I jest to
reguła dobra do wszystkich ciast (chyba tylko nie do sernika i jabłecznika)

  




PostWysłany: Sob Paź 24, 2009 6:07 pm
przez wi.
duszyczka napisał(a):
Kuleczki czekoladowe :)
2 duze batoniki Mars (100g)
łyżka masła
1,5 filizanki płatkow kukurydzianych
Batoniki i maslo podgrzac w garnku az do roztopienia.Dodac platki i wymieszac. Z masy uformowac kulki, schlodzic w lodowce, przynajmniej 1h.
i to wszystko, proste i pyszne :) Taki maly deser na szybko.


Hey dzuleczka mam pytanko :)

czy do tego twojego przepisu który brzmi smakowicie mogę zamiast płatków użyć pokruszonych ciasteczek Petitek i czy zamiast kuleczek mogę "wylać" masę na blachę a potem pokroić to w małe kwadraciki????  - jeszcze tego nie robiłam no i nie wiem jaką konsystencję ma ciasto stąd to moje pytanko do ciebie :D

P.S. Moja teściowa ma tez fajny przepis na Blok Czekoladowy - musze jej go skraść - ciasto pyszne ale straaaaaasznie słodkie więc idelane dla łasuchów :D Jak mi sie uda od niej wydębić przepis to się z wami nim podzielę :D

PostWysłany: Pon Paź 26, 2009 12:56 am
przez bunia
Dziewczyny, wrzuccie jakies przepisy dla debila kulinarnego - jak mam zaimponowac jak nawet wode przypalam i nie umiem od miesiaca zdecydowac nawet jakie garnki kupic, zalamka...
help!

PostWysłany: Pon Paź 26, 2009 12:14 pm
przez wi.
bunia napisał(a):Dziewczyny, wrzuccie jakies przepisy dla debila kulinarnego - jak mam zaimponowac jak nawet wode przypalam i nie umiem od miesiaca zdecydowac nawet jakie garnki kupic, zalamka...
help!


takim przepisem jest mój Błysk......prostszego przepisu nie znam....

PostWysłany: Pią Lis 06, 2009 6:19 pm
przez martki
Biały tort rosyjski

Na ciasto biszkoptowe:
3 jajka
3 łyżki gorącej wody
150 g cukru
1 torebka cukru waniliowego
100 g mąki pszennej
2 łyżki kakao
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
100 g zmielonych orzechów laskowych

Na krem:
8 płatków białej żelatyny
250 g gęstej smietany
75 g cukru
500 ml smietanki kremówki
75 ml wódki
75 ml likieru kawowego (Kahlua)
2 płaskie łyżeczki kakao

Do smarowania i dekoracji:
300 ml śmietanki kremówki
1 torebka cukru waniliowego
trochę kakao
kilka ziarenek kawy mokka w czekoladzie
kilka wiórków białej czekolady

Wykonanie:

Temperatura pieczenia: 160 - 180 st C
Czas pieczenia: około 30 minut

Na ciasto: Włożyć jajka do miski, wlać wodę i ubijać mikserem na najwyższych obrotach na pianę. Wsypać cukier i cukier waniliowy i dalej ubijać.
Wymieszać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, połowę przesiać do kremu jajecznego i ubijać mikserem na najniższych obrotach. Teraz dodać pozostałą zmieszaną mąkę. Na końcu domieszać orzechy laskowe.
Ciasto włożyć do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej pergaminem tortownicy średnicy 26 cm i wstawić do piekarnika.
Biszkopt wyjąć z tortownicy do góry dnem, ściągnąc pergamin, wystudzić i przekroić raz w poprzek.

Na krem: Namoczyć żelatynę według przepisu na opakowaniu. Utrzeć w misce gęstą śmietanę z cukrem, odcisnąć żelatynę, powoli domieszać do kremu i postawić w zimnym miejscu. Kiedy krem zacznie gęstnieć, ubić na sztywno śmietankę i dodać.
Do połowy kremu dodać wódkę i kakao. Dolny placek biszkoptowy ułożyć na paterze, posmarować ciemnym kremem, następnie jasnym i lekko wygładzić widelcem. Położyć górny placek  biszkoptowy i lekko docisnąc. Tort wstawić na krótko do lodówki.

Do smarowania wierzchu i dekoracji: Ubić na sztywno śmietankę z cukrem waniliowymi przełożyć 3 łyzki do maszynki do dekoracji tortów z otworem w kształcie gwiazdy. Pozostałą śmietanką posmarować tort dookoła. Udekorować smietanką z maszynki i postawić w zimne miejsce na 2 - 3 godziny. Przed podaniem oprószyć krawędź tortu kakao i przybrać tort ziarenkami mokki i wiórkami białej czekolady.

Rada:

Tort można przygotować dzień wcześniej. Najlepiej smakuje dobrze schłodzony. Bardziej owocowy będzie, kiedy spód ciasta posmarujemy cienką warstwą dżemu z borówek. Tłustą smietanę możemy zastąpic białym serem lub twarożkiem mascarpone. Wódkę można zastąpić mlekiem, a likier kawowy - kawą.

SMACZNEGO  :gotowanie:

PostWysłany: Sob Lis 28, 2009 5:26 pm
przez berbyll
Martki mogłabyś dać jakąś fotkę tego ciasta? Za tydzień mam gości, więc może spróbuję je zrobić.