MENU NA WESELE

organizacja, lokale, oczepiny, program wesela, podziękowania, menu, terminy

 

MENU NA WESELE

Postprzez funianiunia » Śro Lut 01, 2006 9:48 pm

Chciałam sie poradzić, czy ktos ma pomysły na jakis fajny zestaw
obiadowy na wesel? Chodzi mi o to, żeby nie było rosołu i kotleta,
tylko moze cos bardziej wykwintnego, ale nieudziwnionego na siłe
funianiunia
 

Postprzez Kati* » Czw Lut 02, 2006 9:56 am

Myślę , ze na każdym weselu znajda sie osoby chcące zjeść coś tradycyjnego i takie, kóre chętnie spróbuja nowych, nieznanych sobie dań. Dlatego mam dla Ciebie propozycję. Podziel menu na dwie cześci; pół porcji to może być coś tradycyjnego typu rosół, schabowy, pieczeń, tradycyjne polskie surówki itp. Drugie pół, coś mniej spotykanego moze jakaś zupa krem, a jako danie glówne coś z kuchni narodowych innych krajów. Na ten temat najlepiej porozmawiać z restauratorem-na pewno coś podpowie. Możesz tez wczesniej zamowić taki obiad w restauracji, w której robisz wesele, by sama sprawdzić jak bedzie smakował.
Czasem kiedy menu jest w calosci zbyt wyszukane, goście weselni są niezadowoleni, bo nie każdemu odpowiadają eksperymenty. Może postaw na kuchnię węgierską lub rosyjską. To kraje o zbliżonej kulturze i klimacie, a jednocześnie jakaś odmiana.
Kati*
rozkręcam się
rozkręcam się
 
Posty: 54
Rejestracja: Pią Gru 16, 2005 3:12 pm

Postprzez Gość » Czw Lut 02, 2006 10:58 am

Tylko nie rosół !! Tak naprawdę to niewiele osób go lubi, a rodzina ze wsi to ma pewnie co niedziele, więc zjedliby co innego. Choć mojej teściowej z wielkim trudem udało się to wyperswadować (naszczęście restaurator pomógł ;-) ). Zamiast proponuje: zupę krem z borowików lub pieczarek, lub zupę krem z porów lub z zielonego groszku (jeśli nie lubisz grzybów) - nawet wegetarianie będą zadowoleni :-)
Na drugie, tu już jestem bardziej tradycyjny: kotlet devolay i zrazy wołowe. A może warto pomyśleć o jakiejś rybie, ostatnio jadłem pangę i mogę ją zdecydowanie polecić.
Wieczorem może być boef strogonow lub gulasz węgierski.
Pomyśl o tym co lubisz Ty i narzeczony. I tak wszystkich gości nie zadowolisz, to chociaż wy miejcie dobre papu !
pozdrawiam
Gość
 

Postprzez Kati* » Czw Lut 02, 2006 11:36 am

Przestrzegałabym jednak przed całkowitym odejściem od tradycji, ponieważ wiele osób jest do niej bardzo przywiązanych. Np. mój narzeczony uwielbia rosół, zwłaszcza przy niedzielnym obiedzie .... i myślę, że takich osób zawsze znajdzie się kilka . Dlatego obstaje przy propozycji podwójnego menu, pół na pół. Restauracja z doświadczeniem w urządzaniu wesel i uczciwie traktująca klientów, przygotowuje na wesele ilość jedzenia z pewną nadwyżką (często da się z tego zrobić jeszcze poprawiny na drugi dzień), dlatego nie powinno być kłopotu ze zbyt małą ilością  porcji dania, na które będzie akurat wiekszy popyt.
Propozycja podania ryb bardzo mi się podoba. To danie lżejsze niż kotlet czy pieczeń, co nie jest bez znaczenia przy całonocnej uczcie. Zupy krem są ok, zwłaszcza te z porow czy zielonego groszku, bo naprawdę stanowią alternatywę dla tłustego rosołu. Chętnie sięgną po nie osoby, które nie chcą się przejeść i czuć ciężko.
Oczywiście, że nie zadowolimy wszystkich, ale jednach trochę o gościach trzeba myśleć. Zapraszamy ich i podejmujemy więc chyba to przyjęcie w dużej mierze jest dla nich, oczywiście dla nas też.
Kati*
rozkręcam się
rozkręcam się
 
Posty: 54
Rejestracja: Pią Gru 16, 2005 3:12 pm

Postprzez funianiunia » Czw Lut 02, 2006 10:35 pm

Dzieki za wyczerpujace odpowiedzi:) Sama tez myslałam o zupie kremie,
zwłaszcza, że część mojej rodziny to wegetarianie. Nad drugim daniem
muszę się jescze zastanowic, ale napewno wezmę pod uwage wasze rady.
Tylko co z tymi wegetarianami? chyba osobne jakies potyrway dla nich,
bo wątpię , ze reszta bedzie zadowolona, jak dostanie kiełki na
talerzu. A mam jescze pytanko, na waszych przyjeciach weselnych
wolicie/woleliście zeby goscie siedzieli jak chcą przy podłuznym stole,
czy karteczki na stolach z nazwiskami i małe stoly?
funianiunia
 

Postprzez Kati* » Pią Lut 03, 2006 8:07 am

Na moim dwa długie stoły dla gości i karteczki z nazwiskami. Nie będzie zamieszania w momencie wejścia na salę i mam szansę pousadzać wszystkich tak, by w miarę dobrze się czuli w swoim towarzystwie.
Kati*
rozkręcam się
rozkręcam się
 
Posty: 54
Rejestracja: Pią Gru 16, 2005 3:12 pm

Postprzez maluszek » Pią Lut 03, 2006 10:19 am

Na moim weselu też będą karteczki z nazwiskami. A co do menu to jestem tradycjonalistką i obstaję przy rosole i schabowym. Często spotykam sie z opiniami osób bawiących się na różnych weselach, że wyszukane menu sie nie sprawdza. Ludzie przed długą nocą, ostro zakrapianą alkoholem, wolą zjeśc cos tłustego, żeby szybko sie nie upili-hihihiihih. U nas będzie rosół, 3 rodzaje mięs, bukiety surówek, ziemniaczki i kluski śląskie.
Dania na ciepło to strogonoff, barszcz z krokietem i udko z kurczaka.
maluszek
pierwsze kroki
pierwsze kroki
 
Posty: 34
Rejestracja: Pią Sty 27, 2006 10:37 am
Miejscowość: Wrocław

Postprzez Kati* » Pią Lut 03, 2006 11:01 am

U nas podobne menu Maluszku!
Po prostu znam upodobania rodziny i większości znajomych. Poza tym kilka razy faktycznie słyszałam jak ludzie narzekali na "przekombinowane" menu. Mówili wprost, że nie było co jeść (nieznane dania poprostu im nie smakowały). Nie chciałabym takiej sytuacji na swoim weselu.
Co innego gdy ktoś wie, ze rodzina i znajomi lubią kulinarne nowinki. Wtedy do menu można wprowadzic coś nietypowego i wszyscy będą zadowoleni.
Pozdrawiam
Kati*
rozkręcam się
rozkręcam się
 
Posty: 54
Rejestracja: Pią Gru 16, 2005 3:12 pm

Postprzez Gość » Pią Lut 03, 2006 11:25 am

Kati* napisał(a):
U nas podobne menu Maluszku!
Po prostu znam upodobania rodziny i większości znajomych. Poza tym kilka razy faktycznie słyszałam jak ludzie narzekali na "przekombinowane" menu. Mówili wprost, że nie było co jeść (nieznane dania poprostu im nie smakowały). Nie chciałabym takiej sytuacji na swoim weselu.
Co innego gdy ktoś wie, ze rodzina i znajomi lubią kulinarne nowinki. Wtedy do menu można wprowadzic coś nietypowego i wszyscy będą zadowoleni.
Pozdrawiam


Bz urazy, ale jak na moim weselu byłby rosół i schabowy to ja bym głodny chodził.
Gość
 

Postprzez Kati* » Pią Lut 03, 2006 12:13 pm

Dlatego właśnie pisałam o możliwości ułożenia zróżnicowanego menu i o tym, że dobrze jest znać upodobania gości. Z powodzeniem zamówisz zupełnie inny zestaw dań na swoje wesele jeśli tradycyjna kuchnia polska nie odpowiada Tobie i Twoim gościom.
To nie jest teraz żadem problem.
Kati*
rozkręcam się
rozkręcam się
 
Posty: 54
Rejestracja: Pią Gru 16, 2005 3:12 pm

Postprzez zuzior » Nie Lut 05, 2006 4:52 pm

ja proponuje bardzo zroznicowane dania tak zeby wszyscy byli zadowoleni. Na przyklad moja rodzina nie jada miesa wiec musi byc jakis krem najlepiej wlasnie z borowikow i cos co potem czlowiekza zapcha np. pierogi ruskie:D no i oczywiscie jakies przystawki jak chrupki zeby mlodsi gosice byli usatysfakcjonowani
zuzior
 

Postprzez Gość » Pon Lut 06, 2006 12:41 am

Nie jestem pewna czy ruskie sa dobre na wesele dla jaroszy, mzoe raczej ryba po grecku dla tych co ryby chociaz jedza i jakie sciekawie zapiekane warzywa pod serem, do tego ziemniaczki i kluski, moze tez kurki (drogie...) i cos jednak bardziej wykwintnego? Mysle ze ruskich, bigosu i flakow, na weselu nie powinno jednak byc, chyba ze to wiadome klimaty na ogrodkach dzialkowych i skromniejsze budzety, to tak, ale tam sie ludzie nie przejmuja i raczej tacy po forum nie chodza. Smacznego:)
Gość
 

Postprzez maluszek » Pon Lut 06, 2006 12:06 pm

Moim zdaniem pierogi ruskie na weselu to nie jest najlepszy pomysł. Osobiscie uwielbiam pierozki z zasmażaną cebiuką ale jakoś na weselnym stole mi to nie pasuje. Pozdrawiam:)
maluszek
pierwsze kroki
pierwsze kroki
 
Posty: 34
Rejestracja: Pią Sty 27, 2006 10:37 am
Miejscowość: Wrocław

Postprzez mar » Śro Lut 08, 2006 12:46 am

Och, ruskie uwielbiam, ale nie na weselu! To nie elegancko, tak jak fasolka po bretonsku (ktora na codzien tez bardzo lubie)
Marta
mar
 

Postprzez bee-ded » Czw Lut 09, 2006 5:53 pm

Czesc,
wklejam wam tu kilka znalezionych na gimdli, moze dla pomyslow, albo zeby porownac - to sa takie bardziej i mniej tradycyjne, smacznego:)
1.
- rosół czysty z kury i makaron
- ryż, mięso z kury z białym sosem i z rodzynkami
- udka z kurczaka z migdałami
- kotlet po francusku
- zrazy zawijane
- de volaille
- szaszłyk
- pieczarki nadziewane
- ziemniaki, brokuły, groszek z marchewką
- surówka wielowarzywna, ogórki konser., papryka, pieczarki
- pstrąg w galarecie
- pstrąg wędzony lub pstrąg na ciepło
- koreczki sledziowe
- karkówka w galarecie z owocem
- delicje z drobiu
- żołądki w galarecie
- zawijaniec na gorąco
- klopsiki z grzybami
- żurek z białą kiełbasą
- sałatka amerykańska (na słodko)
- półmiski mięs pieczystych
- flaki i barszcz czerwony
- lody
dodatkowo ciasta, owoce, alkohol, napoje
2.
Powitanie: Arrow Chleb + sól
Arrow szampan
Obiad:
Arrow rosół z makaronem
Arrow 2,5 porcji mięsa na osobę
kotlet de voaille
rolady wieprzowe
schabowy/schabowy z ananasem
pieczeń
Arrow kluski śląskie
Arrow ziemniaki
Arrow sos
Arrow 4 rodzaje surówek:
marchewka z groszkiem
buraczki
surówka z białej kapusty
zasmazana kapusta
Przekąski zimne:
1. Płyta wędlin:szynka, polędwica, kiełbasa krakowska sucha, ,
2. płyta mięs:karczek, pasztet, schab ze śliwką, galantyna
3. sałatka z kurczaka z ananasem i kukurydzą,
4. Sałatka jarzynowa
5. sałatka pieczarkowa
6. ozorki w galarecie
7. galareta z nóżek/drobiowa
8. jajka faszerowane pieczarką
9. ryba po grecku
10. śledź po kaszubsku
11. Śledź w oleju
12. Pieczywo
13. Przekąski: świeże pomidory, ogórki, papryka
14 marynaty:Grzybki, papryka kons., ogórki kons.
Danie gorące:
1. Beffstrogonow
2. Grill + sałatka wiosenna
3. Flaki
Tort 3 piętrowy
Napoje: woda mineralna nie gaz. 0,2 l/os
Owoce – winogrona, brzoskwinie, banany, mandarynki, ananas
Ciasta: sernik z pianą, sernik z budyniem, sernik z ciemnym ciastem, makowiec, orzechowiec,orzechowe z jabłkami, rolada z bitą śmietaną
A WY JAKIE MACIE?
bee-ded
 

Punkt kulminacyjny menu

Postprzez zabcia_201 » Wto Maj 13, 2008 8:27 pm

Hej,



czy macie może pomysł czym można zastąpić udziec wieprzowy z kapustą
zasmażaną? Mi to proponują jako tzw. "punkt kulminacyjny menu", ale to
już było kilka razy w mojej rodzinie na weselach i chciałabym coś
innego. A nie mam pomysłu, pomóżcie!!!



pozdrawiam
zabcia_201
pierwsze kroki
pierwsze kroki
 
Posty: 42
Rejestracja: Czw Mar 20, 2008 8:35 am

Postprzez apsik » Wto Maj 13, 2008 8:43 pm

ja jeszcze nie wybierałam ale na pewno pełne zróznicowanie :) dla koażdego coś sie znajdzie
a co do lubienia i nie lubienia to ciężko wyczuć więc trzeba pogłówkować.
apsik
uwielbiam tu pisać
uwielbiam tu pisać
 
Posty: 289
Rejestracja: Sob Lut 02, 2008 12:01 am

Postprzez mikkim » Wto Maj 13, 2008 10:22 pm

a ja słyszałam o kluskach śląskich że bardzo ludzie lubią jeść na weselach!! Tradycyjne i nie każdy je w domu robi z braku czasu... woli ugotować ziemniaki i tyle..
Zdaje się w 90% na moje kucharki w ustalaniu menu bo one gotują co tydzień na weselach i są przez wszystkich chwalone i wiedzą co ludzie lubią a czego nie..
Strogonowa polecam jeśli komuś zbrzydł barszcz z krokietami :) Zgłodniałam normalnie na samą myśl o pysznych krokietach

mikkim
kocham to forum? :)
kocham to forum? :)
 
Posty: 954
Rejestracja: Nie Sty 13, 2008 7:07 pm

Postprzez aga8207 » Śro Maj 14, 2008 7:10 am

Jeśli o mnie chodzi to też wziełabym coś innego zamiast rozołu ale większość gości to tradycjonaliści więc ulegnę chyba ale poza tym drobnym szczegółem menu będzie przedstawiać się następująco:
Nasze menu będzie wyglądać mniej więcej tak Smiley :

POWITANIE:
TOAST WZNOSZONY LAMPKĄ WINA MUSUJACEGO

OBIAD:

ZUPA - ROSÓŁ Z MAKARONEM lub KREM DARY LASU (osobiście wolałabym to
2 ale ze względu na gości zostanę chyba przy tradycyjnym rosołku)

2 DANIE:

Do wyboru dla każdego gościa 2 mięsa i 1 ryba

DESKI MIĘS:
ROLADKI ZE SCHABU
POLĘDWICZKI WIEPRZOWE Z GRILLA Z MASŁEM SMAKOWYM
MIESZEK CEGLASTY
PIERŚ W PARMEZANIE
INDYK Z PLASTERKAMI ANANASA I ŻÓŁTYM SEREM

DESKI RYB:
ŁOSOŚ Z GRILLA Z MASŁEM
PSTRĄG W ZIOŁOWEJ PANIERCE
SANDACZ W MIGDAŁACH
HALIBUT Z MASŁEM
SOLA W TOWARZYSTWIE ŁOSOSIA

SOSY:
TZATZYKI
SOS PIECZENIOWY
SOS GRZYBOWO - ŚMIETANOWY

Dodatki:

ZIEMNIAKI ZAPIEKANE W SOSIE CZOSNKOWYM
KLUSKI ŚLĄSKIE
FRYTKI
ZIEMNIAKI Z BOCZKIEM I CEBULĄ

SAŁATKI:
KAPUSTA BIAŁA
KAPUSTA CZERWONA
i jeszcze jakaś nie moge soe zdecydować Smiley

DESER:
prawdopodobnie SZARLOTKA NA SYROPIE Z MALIN Z GAŁKĄ LODÓW I BITĄ
ŚMIETANĄ chyba że wymyslimy coś innego

ZIMNA PŁYTA:
MIĘSA PIECZONE
SCHAB ZE ŚLIWKĄ W GALARECIE
ROLADKI SZYNKOWE FASZEROWANE PASTĄ CHRZANOWĄ W GALARECIE
TYMBALIKI Z ŁOSOSIA W GALARECIE
GALARETKA Z NÓŻEK
INDYK Z ANANASEM I BRZOSKWINIĄ W GALARECIE
TATAR Z POLĘDWICY
ŚLEDŹ W ŚMIETANIE
ŚLEDŹ W OLEJU
JAJKA FASZEROWANE
SAŁATKA JARZYNOWA
SAŁATKA MENAGERSKA
SAŁATKA Z PORY
SAŁATKA NICEJSKA
PIECZYWO MIESZANE
MASEŁKA SMAKOWE
MARYNATY (PIECZARKI, OGÓRKI, PAPRYKA)

STÓŁ WIEJSKI:
WYROBY SWOJSKIE
ŻUREK W KOCIOŁKU
PIEROGI Z KAPUSTĄ I MIĘSEM
BIGOS MYŚLIWSKI
SMALEC WIEJSKI
OGÓREK KISZONY
CHLEB WIEJSKI

PIERWSZA KOLACJA GORĄCA - SERWOWANA PRZEZ SZEFA KUCHNI:
PROSIAK W CAŁOŚCI FASZEROWANY KAPUSTĄ I GRZYBAMI
PIECZYWO WIEJSKIE

DRUGA KOLACJA GORĄCA - SERWOWANA PRZEZ SZEFA KUCHNI:
UDZIEC PIECZONY - PŁONĄCY (SERWOWANY PRZEZ SZEFA KUCHNI)
SAŁATKA FRANCUSKA
BUŁECZKI DROŻDŻOWE

TRZECIA GORĄCA KOLACJA-
BARSZCZ CZERWONY Z KROKIETEM

STÓŁ SŁODKI:
CIASTA: 4 rodzaje
KOSZ OWOCÓW
SŁODYCZE

NAPOJE BEZALKOHOLOWE (BEZ OGRANICZEŃ):
KAWA
HERBATA
SOKI OWOCOWE [CAPPY]
NAPOJE GAZOWANE I NIEGAZOWANE [KONCERN COCA-COLA]

ALKOHOL (bez ograniczeń):
ERISTOFF
BOLS
albo SMIRNOFF (musimy zdecydować)

STÓŁ ALKOHOLOWY (BEZ OGRANICZEŃ):
PIWO BECZKOWE
WINO STOŁOWE REGIONALNE - BIAŁE I CZERWONE
PUNCH ALKOHOLOWY
koszt to 220 na os. , dzieci do kat 3 gratis, do lat 7 - 50% ceny, obsługa jak fotograf itd. 50% ceny
aga8207
świeżutko na forum
świeżutko na forum
 
Posty: 6
Rejestracja: Śro Maj 14, 2008 6:56 am

Postprzez apsik » Sob Maj 17, 2008 12:04 am

niezła podpowiedz ja jeszcze nie ustalałam ale za niedługo mnie to czeka i powiem że takie podpowiedzi są swietne
apsik
uwielbiam tu pisać
uwielbiam tu pisać
 
Posty: 289
Rejestracja: Sob Lut 02, 2008 12:01 am

Następna

Wróć do Wesele



Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość