przez foczkoludek » Pią Sty 29, 2010 9:35 pm
Mam problem. Menedżer mojego zespołu mówiła, że lokal opłaca ZAIKs, ponieważ grając muzykę na codzień w lokalu opłaty takiej dokonują co miesiąc, a wesele to nie jest żaden szczególny dzień, inny od reszty dni w miesiącu- pod kątem odtwarzania muzyki.
Jak w związku z tym ma się taki pkt w mojej umowie (jestem w fazie przeglądania jej przed podpisaniem)-cytuję:
"OPŁATY NA RZECZ ORGANIZACJI ZBIOROWEGO ZARZĄDZANIA
1. Zleceniodawca upoważnia Zleceniobiorcę do zawarcia z właściwą organizacją zbiorowego
zarządzania prawami autorskimi (wskazanej w regulaminie) odpowiadającej zakresowi
wykorzystywanych utworów stosownej umowy licencyjnej-jednorazowej na:
a. publiczne wykonywanie i/lub odtwarzanie utworów chronionych przez Stowarzyszenie
Autorów ZAIKS podczas organizowanej uroczystości weselnej (wykonywanie utworów „na
żywo” przez muzyka lub zespół muzyczny lub odtwarzanie utworów („muzyka mechaniczna”)
za pomocą urządzeń technicznych i pokrycie należnych z tego tytułu opłat.
b. publiczne wykorzystywanie artystycznych wykonań utworów muzycznych i słowno -
muzycznych, objętych opłatą STOART;
c. publiczne odtwarzanie nagrań z fonogramów i wideogramów, objętych opłatą SPAV.
Rozliczenie opłat nastąpi po zakończeniu usługi, uwzględnione zostanie w końcowym
rozliczeniu zamówienia.
2. W przypadku, gdy Zleceniodawca zamierza bezpośrednio rozliczyć się z właściwą organizacją
zbiorowego zarządzania, o której mowa w ust. 14, Zleceniodawca zobowiązany jest
przedstawić Zleceniobiorcy odpowiedni dokument potwierdzający dokonanie takiego
rozliczenia. W związku z tym, że Inspektorzy ww. organizacji zbiorowego zarządzania mają
prawo do przeprowadzenia kontroli i obliczenia należnych opłat, Zleceniodawca zobowiązuje
się do pokrycia wszelkich roszczeń w przypadku stwierdzenia nieprawidłowości przez
Inspektorów ww. organizacji lub jednostki Policji. "
Dlaczego, jeżeli lokal opłaca co miesiąc opłatę ZAIKS ja mam to robić ponownie? Jak to jest u Was ??