nurse8 napisał(a):Ile czasu mamy po ślubie na zmianę dowodu osobistego, powiadomienie o zmianie nazwiska zakładu pracy, banku itp?
nurse8 napisał(a):A po skrócony akt ślubu muszę zgłosić się do USC ?
d&g napisał(a):Tak. Zwykle jest gotowy w jakieś 2 tygodnie po ślubie. Zmianę nazwiska musisz też zgłosić w US w ciągu 30 dni od ślubu (zwykle jest to też związane ze zmianą dowodu, jeśli jednak nie zdążysz wyrobić nowego dowodu w tym czasie, to lepiej najpierw zgłosić zmianę nazwiska (z aktem ślubu), a potem dowodu, żeby się zmieścić w czasie).
martos82 napisał(a):Jak sie wyrabia paszport z nowym nazwiskiem to za kazdy rok waznosci starego paszportu ktory pozostal jest znizka.
Dżoana napisał(a):wikucha myślę, że d&g pisząc US miała na myśli Urząd Skrabowy...
no taknie zauważyłam że w tym US zabraklo C
ja jetsem tylko ciekawa jak sie rozlicze za zeszly rok. do maja 2008 bylam jako panna i pracowalam w jednej firmie. a od 17 czerwca zaczelam parvowac juz w nowej firmie z nowym nazwiskiem. Mam zgryz jak cholera bo nie mam pojecia jak sie teraz rozliczyc a co najfajniejsze to jestem ciekawa czy moj byly pracodawca zastosowal sie co do moich uwag jesli chodzi o nowu Urzad Skarbowy i nowy adres....Bo jak wysle mi pita na stary adres to przeoadł i gorzej jak wysla pita na stary urzad. Padaka :/
d&g napisał(a):Faktycznie chodziło mi o urząd skarbowy
Wikucha niestety za 2008 musisz się jeszcze rozliczyć sama z PIT-u, bo do małżeńskiego rozliczenia trzeba być małżeństwem pełny rok rozliczeniowy.
Co do paszportu jeszcze to jest on ważny 3 miesiące po ślubie, a jeśli planujecie podróż później to trzeba wyrobić nowy.
wikucha napisał(a):
haha i rozliczyliśmy się wspólnie![]()
Asta napisał(a):wikucha napisał(a):
haha i rozliczyliśmy się wspólnie![]()
jak się US dopatrzy to będzie trzeba złożyć korektę, a na skontrolowanie zeznania rocznego US ma 5 lat.
Wróć do Porady i komentarze ogólne
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości