dania na Wigilie i swieta?

czyli nasze (pierwsze?) eksperymenty w kuchni, szybkie przepisy na kolację we dwoje, zdrowy obiad, diety, nowoczesna kuchnia

 

dania na Wigilie i swieta?

Postprzez bunia » Nie Lis 09, 2008 3:09 pm

Tak pomyslalam sobie ze to dobry czas aby sie podzielic pomyslami na swiateczne pysznosci - te tradycyjne jak i moze cos z nowszej generacji - czesc z nas idzie do rodzicow, ale niektorzy planuja ich zaprosic i uraczyc... nie iwem jak wy, ale dla mnie to stresujace i szczerze - chcialabym czyms zaimponowac rodzicom, ktorych prawdopodobnie zaprosimy na obiad w swieta...

Nie przepadam za kapusta, grzybami ani karpiem, niewiele zostaje, ale moze cos ciekawego poradzicie?


Awatar użytkownika
bunia
uwielbiam tu pisać
uwielbiam tu pisać
 
Posty: 341
Rejestracja: Sob Cze 21, 2008 3:09 pm

Postprzez bunia » Pią Lis 28, 2008 4:19 pm

Dziewczyny, naprawde NIC???
Awatar użytkownika
bunia
uwielbiam tu pisać
uwielbiam tu pisać
 
Posty: 341
Rejestracja: Sob Cze 21, 2008 3:09 pm

Postprzez karolina28 » Pon Gru 01, 2008 2:31 pm

hej Bunia:)

jako, ze u mnie Wigilia już po raz trzeci w tym roku- służę radą w temacie tradycyjnych dań. Jeżeli chodzi o obiad Świąteczny przy którym nie trzeba się napracować a wyjdzie napewno to mozesz pokusić się o najróżniejsze dania. Nie wiem jaka kuchnię Ty preferujesz, w pierwsze wspólne Świeta na obiad przygotowywałam karkówkę w rękawie, szybkie, smaczne i nieskomplikowane-kupujesz ładny kawałek karkówki (schabu, indyka, wołowiny, wedle upodobań) nabijasz mięso czosnkiem lub boczkiem (jeżeli schab możesz śliwki suszone, indyka koniecznie boczkiem) nacierasz solą, pieprzem, ziołami jakie lubisz, na noc do lodówki a w dzień obiadu do rękawa i w piekarnik nagrzany do 180 st i najlepiej termoobieg, czas pieczenia mniej więcej 1h na 1 kg mięsa, możesz od razu obok w naczyniu żaroodpornym dorzucić pokrojone w ćwiartki ziemniaki doprawione ziołami i skropione oliwą, możesz również, jakieś 20-30 min wcześniej wyciągnąć mięso i wrzucić do naczynia z ziemniakami wtedy przejdą ziemniaki sosem z mięsa. Do ziemniaków można dodac paprykę, tylko wersje z papryka trzeba podlewać bulionem. W zeszłym roku robiłam kaczkę pieczoną, bez jabłek, ale różnie smaczna była, jako, ze pochodzę z Wielkopolski była z kluskami i kapustą czerwoną:). Możesz zrobić roladki, wedle upodobań, rolady z kluskami i kapustą zasmażanąJ u mnie koniecznie musza być na świateczny obiad,  z wołowiny z ogórkiem, boczkiem, cebulką mięso smarowane musztardą i odrobineczka octu(żeby były kruchutkie) ze smażenia wyjdzie Ci przepyszny sosik, będziesz zainteresowana opisze dokładnie, nie chce się tu rozwlekać, albo ze schabu z żółtym serem i pieczarkami Zawsze możesz upiec kurczaka w całości, tylko inaczej go przyprawić, oliwę zmieszać z ziołami, czosnkiem, solą i taką mieszanką natrzeć na noc kuraka, piec go nadzianego na puszce z piwem (ścięta góra i jaka połowa piwa) i przed włożeniem do piekarnika przesmarować go majonezem-wychodzi zawsze chrupiący i bardzo soczysty.. W sumie mogłabyś zrobić szybkiego przekladańca z karkówki, kotlety z karkówki dzień wcześniej doprawiasz (sól, pieprz, majeranek-to ja daję )przekładasz plasterkami cebuli i wrzucasz na noc do lodówki, w dzień przyrządzania w naczyniu żaroodpornym układasz mięso, cebula, smarujesz keczupem, majonezem, posypujesz żółtym serem i tak do wykończenia, naczynie powinno być w miarę duże, żeby nie było więcej niż 2 warstwy mięsa, wychodzi zawsze i obłędny sos powstaje z połączenia sera, keczupu, majonezu - fakt troszkę ciężki ale przepyszny! mogłabym o pichceniu godzinami, ale nie wiem co lubisz, więc póki co moje szybkie skojarzenia, może napisz mniej więcej co chciałabyś podać, chętnie podyskutuje i Wigilijnym i Świątecznym jedzonkuJ

pozdrawiam

cóż...oby przygotowania dłuugo trwały:)
karolina28
uwielbiam tu pisać
uwielbiam tu pisać
 
Posty: 252
Rejestracja: Sob Sty 12, 2008 7:34 pm
Miejscowość: Wrocław

Postprzez Aniołek z piekła rodem » Pon Gru 08, 2008 8:27 pm

Karolina 28 ale mi narobiłaś smaka ! Lecę szybko do kuchni bo aż mi ślinka cieknie :-)
Też kocham gotować i wymyślać takie rzeczy, a że za kilka dni rocznica zaręczyn, muszę coś smacznego wykombinować :-D




Awatar użytkownika
Aniołek z piekła rodem
kocham to forum? :)
kocham to forum? :)
 
Posty: 1893
Rejestracja: Sob Paź 04, 2008 1:25 am
Miejscowość: Mazury

Postprzez gosia&marcin » Wto Gru 09, 2008 9:58 am

Ja proponuje karczek pieczony na soli, można go pokroić w plastry i podawać na zimno lub wyczarować jakiś sosik i podawać jako głowne danie mięsne na obiad, piekłam ten karczek na stół wiejski na nasze wesele i był 1 rzeczą która najszybciej znikneła ze stołu,potrzebne składniki:
około 2 kg karczku
wegeta
musztarda sarepska
kilka ząbków czosnku
sól do brytfanki

karczek nacieramy wegetą, czosnkiem i musztardą można go piec od razu ale lepiej smakuje jak troche postoi nasmarowany,do brytfanki wsypujemy sól tak żeby zakryć dno pieczemy karczek w temp. 200 `C półtorej godziny bez przykrycia i później 30minut przykrywamy folią aluminiową
Awatar użytkownika
gosia&marcin
kocham to forum? :)
kocham to forum? :)
 
Posty: 675
Rejestracja: Czw Maj 31, 2007 12:16 pm
Miejscowość: okolice Wrocławia

Postprzez bunia » Śro Gru 10, 2008 12:01 am

Oj, nie zauwazylam, ze tu mia tak pieknie odpisalyscie, DZIEKUJE i prosze o wiecej,
nie przepadam za wieprzowina, ale moze skoro znacie takie cudenla to moze jakies przepisy na ciekawe "cos" rybnego i z indyka?
U mnie kreatywnosc niewielka, a jak szukalam przepisow z netu to jakos nie wiem czy to wszystko tak dziala jak pisza, najlepsze sa sprawdzone i polecone przez kogos, moze sie myle, ale zawsze wole od konkretnych osob przepisy, chociaz przeciez sie nie znamy, ale tu jak w rodzinie, albo i lepiej...
pozdrawiam Was smakowicie!!!
Awatar użytkownika
bunia
uwielbiam tu pisać
uwielbiam tu pisać
 
Posty: 341
Rejestracja: Sob Cze 21, 2008 3:09 pm

Postprzez gosia&marcin » Pią Gru 12, 2008 9:42 am

bunia dużo fajnych przepisów jest na wielkie żarcie ja z nich korzystam ale wybieram tylko te z pozytywnymi komentrzami
Awatar użytkownika
gosia&marcin
kocham to forum? :)
kocham to forum? :)
 
Posty: 675
Rejestracja: Czw Maj 31, 2007 12:16 pm
Miejscowość: okolice Wrocławia

Postprzez bunia » Śro Gru 17, 2008 9:41 pm

dziekuje za info, nie trafilam na to miejsce, poprzygladam sie dokladniej:)
Awatar użytkownika
bunia
uwielbiam tu pisać
uwielbiam tu pisać
 
Posty: 341
Rejestracja: Sob Cze 21, 2008 3:09 pm

Postprzez mikkim » Czw Gru 18, 2008 12:30 am

No to co dziewczyny? Pierogi zrobione?
Ja podzieliłam się z ciocią męża (bo do niej idziemy na kolacje) co każda z nas robi(+jej teściowa i moja teściowa).
Więc..mój przydział to
-pierogi ruskie-odkąd jestem z meżem dowiedziałam się że trzeba robić ruskie na wigilie! byłam w szoku :) Jego o wiele młodsze kuzynostwo też nie wyobraża sobie wigilii bez ruskich.. W każdym razie już zrobiłam :)
-ryba po grecku-to będzie mój debiut. Nienawidzę tradycji z karpiem. Dziś uciekałam w supermarkecie bo zabijali na moich oczach karpia. Jak ja tego nienawidzę. wolę kupic filety z pangi i nie patrzeć jak mordują 20 milionów ryb na jedną kolację.
-sałatka warzywna-to chyba moja teściowa zrobi
-krokiety z serem i pieczarkami oraz z mięsem i grzybami-dosłownie kilka bo będzie tyle żarcia że hej :)-jutro właśnie będę robić. Pieczarki i ser już sobie przygotowałam. Jutro szybciorem mięsko, grzybki już się moczą.
-ze względu na to że od małego jestem przyzwyczajona do uszek z mięsem na wigilii (przez mojego tate który musi je mieć na stole bo nic "grzybowego" nie rusza, a że ja uwielbiam, to tez zawsze muszą być) i tak też zrobię. Farsz z krokietów będzie to kilka uszek to pikuś :)
-podobno teściowa ciotki robi ochydny barszcz.. Obawiam się że tez zrobię..
Ciasta:
-miodownik
-sernik-moja teściowa robi
-struclę z makiem

za tydzień już będzie prawie po wszystkim i jak znam siebie przez te wszystkie pyszności o tej porze będe marzyć o fitnesie.

mikkim
kocham to forum? :)
kocham to forum? :)
 
Posty: 954
Rejestracja: Nie Sty 13, 2008 7:07 pm

Postprzez MiAsia » Sob Gru 20, 2008 7:08 pm

Dziewczęta, a która z Was zna SUPER przepis na SUPER PIERNICZKI lub ŚWIĄTECZNE KRUCHE CIASTECZKA????


Awatar użytkownika
MiAsia
prawie tu mieszkam:)
prawie tu mieszkam:)
 
Posty: 509
Rejestracja: Pon Mar 03, 2008 7:16 pm
Miejscowość: Wrocław

Postprzez dosh » Sob Gru 20, 2008 8:01 pm

a ja jeszcze nigdy nie robilam dan na wigilie,  w tym rok zostajemy tutaj sami, zaprosilismy naszego kolege i obiecalam, ze zrobie cos tradycyjnego... ;)  moj plan byl barszcz (uszka juz mam od mamy zamrozone - dala mi 3 tyg temu jak bylismy w Pl), ryba po grecku, salatka z krabem, kluski z makiem, jakies ciasto..
Ale jak mi mama zaczela mowic o tej rybie po grecku, to nie wiem jak to bedzie. Ze mnie taki kucharz, jak z krokodyla baletnica ;)
faktem jest, ze dopiero jutro na zakupy pojde ;)
Awatar użytkownika
dosh
prawie tu mieszkam:)
prawie tu mieszkam:)
 
Posty: 544
Rejestracja: Sob Lis 08, 2008 1:21 am

Postprzez MiAsia » Sob Gru 20, 2008 8:04 pm

A jaka ta sałatka z krabem??? Podasz może przepis???


Awatar użytkownika
MiAsia
prawie tu mieszkam:)
prawie tu mieszkam:)
 
Posty: 509
Rejestracja: Pon Mar 03, 2008 7:16 pm
Miejscowość: Wrocław

Postprzez mikkim » Nie Gru 21, 2008 10:20 pm

Dosh!! dasz radę :) Tylko nie rób barszczu z proszku bo to przypał ;)

a sałatka z krabem brzmi fajnie.. jak się ją robi?

mikkim
kocham to forum? :)
kocham to forum? :)
 
Posty: 954
Rejestracja: Nie Sty 13, 2008 7:07 pm

Postprzez bunia » Pon Gru 22, 2008 10:34 pm

ale na przyklad barszcz czerwony Hortexu w kartonie jest jak dla mnie pycha...:)
Awatar użytkownika
bunia
uwielbiam tu pisać
uwielbiam tu pisać
 
Posty: 341
Rejestracja: Sob Cze 21, 2008 3:09 pm

Postprzez bunia » Wto Gru 30, 2008 5:57 pm

Zrobilam karpia, wyszla rewelka, dzieki za adresik strony z przepisami, znalazlam tam kilka nieswiatecznych, ktore mnie oczarowaly, mniam, pozdrawiam!
Awatar użytkownika
bunia
uwielbiam tu pisać
uwielbiam tu pisać
 
Posty: 341
Rejestracja: Sob Cze 21, 2008 3:09 pm

Postprzez dosh » Wto Gru 30, 2008 7:45 pm

barszcz zrobilam sama samiusienka, z burakow prawdziwych, hehe, po raz pierwszy i wyszedl wspaniale!!!! jak w domku :) mailam uszka do mamy (czekaly zamrozone od listopada :>) i wyszlo swietnie.
a salatka z krabika, juz mowie:
krab - w sensie paluszki krabowe
3 jajka na twardo
3-4 pomidory
papryka czerwona i zolta
kapusta pekinska
cebula
sos: jogurt naturalny z majonezem (ze znaczaca przewaga jogurtu), dodac chili w proszku i przyprawy jakie kto lubi.
pokroic, wymieszac, gotowe :)   mozna dodac oliwki jeszce, ja zapomnialam  kupic i tez bylo super
miesko kraba jest swietne, bo bardzo delikatne, wrecz rozplywa sie w ustach, a nie jest takie strasznie "rybne" - w sensie nie smierdzi tak rybą jak niektore ;)  ja na przyklad nie lubie takiego intensywngeo zapachu/smaku ryb i innych mieszkancow morz, jezior czy oceanow.
Awatar użytkownika
dosh
prawie tu mieszkam:)
prawie tu mieszkam:)
 
Posty: 544
Rejestracja: Sob Lis 08, 2008 1:21 am

Postprzez bunia » Pią Gru 04, 2009 1:44 pm

Dziewczyny, odswiezam watek, kolejna wigilia przed nami!
Awatar użytkownika
bunia
uwielbiam tu pisać
uwielbiam tu pisać
 
Posty: 341
Rejestracja: Sob Cze 21, 2008 3:09 pm

Postprzez Liziii » Pon Gru 07, 2009 1:27 pm

u nas jest dosc roznorodnie, bo są:
- karp
- panga w panierce (dla tych co nie tykają karpia - np ja..)
- ryba po grecku
- ryba po radomsku
- sledzie w oleju
- salatka sledziowa
-sledzie w pomidorach (zadebiutowaly w ubiegłą sobote, zasmakowały wiec pojawią się na Wigilii)
- sernik czekoladowy (specjalnosc babci)
- ciasteczka - prezenciki
- rogaliki z kremem czekoladowym
- pierniczki
- barszcz wigilijny z grzybami i olejem...takim ohydnym i zółtym..
- salatka jarzynowa
a na I i II dzien swiat mięska..
- pieczony schab
- pieczone kurczaczki
- pieczony boczek
- piers z kurczaka w migdałach

Pewnie sa jeszcze inne dania ale pamiec mam kiepską ;) Gdyby kogos interesowalo ktores danie to wrzuce przepis :)
W tym roku ja robie pierniczki, rogaliki i ciasteka-prezenciki oraz sledzie w pomidorach :) reszte mama, babcia i ciocia. Przyszla tesciowa pewnie przygotowuje jakies specjały, choc nigdy nie bylam u nich na wigilii wiec nie wiem coz to będzie.

Aha - no i BIGOS! podstawa :)
Liziii
uwielbiam tu pisać
uwielbiam tu pisać
 
Posty: 374
Rejestracja: Sob Wrz 12, 2009 5:01 am
Miejscowość: Radom

Postprzez bunia » Pon Gru 07, 2009 10:51 pm

Mniammm..
to ja poprosze bardzo o przepisy:
- sernik czekoladowy (specjalnosc babci)

- barszcz wigilijny z grzybami i olejem...takim ohydnym i zółtym..

- piers z kurczaka w migdałach

dzieki z gory:)
Awatar użytkownika
bunia
uwielbiam tu pisać
uwielbiam tu pisać
 
Posty: 341
Rejestracja: Sob Cze 21, 2008 3:09 pm

Postprzez berbyll » Pon Gru 07, 2009 10:53 pm

Ta pierś z kurczaka w migdałach brzmi zachęcająco :)


Awatar użytkownika
berbyll
kocham to forum? :)
kocham to forum? :)
 
Posty: 1024
Rejestracja: Pon Lis 23, 2009 9:52 pm
Miejscowość: ...

Następna

Wróć do Kulinaria



Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość

Przejdź do portalu >>