pomysły na szybka obiadokolacje

czyli nasze (pierwsze?) eksperymenty w kuchni, szybkie przepisy na kolację we dwoje, zdrowy obiad, diety, nowoczesna kuchnia

 

Postprzez turka85 » Czw Gru 18, 2008 1:52 pm

POTRAWKA MEKSYKAŃSKA:(około 4 os)

-6 pieczarek pokroić w kostkę
-5kiełbasek (np zwyczajna)pokroić w kostkę
-czerwony groszek
-kukurydza
-koncentrat pomidorowy(2 lyżki)
-cebula
-słodka papryka w proszku


1.NA początek smażymy  kiełbase , jak sie juz zarumieni dodajemy  pieczarki i cebule , dolewamy 1/3 szklanki wody!!
2.Nastepnie  dusimy pod przykryciem okolo 10 minut
3.KOncentrat  mieszamy z 3/4 szklanki wody i polewamy potrawę
4.Po 3 min  dokładamy fasolkę i kukurydzę
5. na koniec   dla smaku  dodajemy paprykę

Smacznego:D

MARCIN85 <<-- ONLY YOU

Awatar użytkownika
turka85
świeżutko na forum
świeżutko na forum
 
Posty: 9
Rejestracja: Nie Lis 23, 2008 4:44 pm

Postprzez Magnolia » Śro Sty 14, 2009 10:06 pm

A ja znam coś podobnego, ale jednak innego ;)
Podsmażyć cebulkę (odłożyć) na tym samym tłuszczu udusić pieczarki- połączyć z cebulką zalać przecierem- dodać puszkę groszku i pokrojone na plasterki parówki cieńkie (ważne, zeby to były takie, które nie pęcznieją zbytnio) i...zagotować, dodać ewentualnie odrobinę wody i doprawić wg. uznania....ja dodaję składników na oko (ok 40 dkg pieczarek, 2 średnie cebulki, puszka groszku, jeden przecier i ok 50dkg parówek)

A tu obiadek:
2 piersi kroimy w grubszą kostkę, doprawiamy jarzynką, smażymy (jak za dużo oleju odlewamy) zarzucamy to 1 zupą cebulową (ja mam sprawdzoną tylko z Knora więc tylką ja polecam) i polewamy śmietanką- ja używam 12 lub 18(mały bądź niecały średi kartonik), a później uzupełniam mlekiem....dusimy pilnując, żeby nie przywarło- na koniec jak już sosik jest gotowy (mięsko jest uduszone, sosik jednolity i gęstawy) dodajemy lekko ugotowane brokuły- jak mamy piekarnik posypujemy serem żołtym i zapiekamy chwilę w piekarniku-chodzi o to żeby brokuły "doszły"- a ser się roztopił (w oryginalnym przepisie ponoć był rokpol- ja sobie tego nie wyobrażam i dodaję edamskiego)---Ja nie mam piekarnika więc wrzucam na gorący sos ser i lekko mieszam- topi się bez problemu :) Podajemy do wstążek lub innego ulubionego dodatku..Smacznego
Magnolia
często tu wpadam
często tu wpadam
 
Posty: 106
Rejestracja: Nie Cze 24, 2007 10:51 pm
Miejscowość: Wrocław

Postprzez madah » Nie Mar 22, 2009 11:27 pm

Mniam, jutro chyba u mnie na stole zawitają spłaszczone kuleczki z ryżu ;P
A potem to już nei wiem, który z Waszych przepisów :)

A ja mam też moje rady.
Mój luby jakoś jesienią wypatrzył te Fixy Knorra i inne podobne i gdy była jego kolej obiadu, częstoz nich korzystał.
A ja, jak przystało na oszczędną i prozdrowotną Panią domu przyjrzałam się składowi opakowań tych Fixów i uznałam, że większość tych rzeczy można zrobić szybko samemu! Sprawdźcie.

Ja np. robię często kurczaka w sosie śmietanowym, skład:
- pierś z kurczaka - pokrojona w kostkę i podsmażona
- warzywa dowolne, ale polecam: oczywiście RÓWNIEŻ MOJE UKOCHANE cebulę i czosnek, pokrojoną w plastry lub kostkę marchewkę i groszek (z puszki) - posmażamy, dodajemy do kurczaka, całość zalewamy śmietanką (18 % do zup i sosów, taką w kartoniku) - szybko nam to gęstnieje, fajnei dodać też posiekaną natkę pietruszki
- przyprawy,jakie uznacie za stosowne :), ja dorzucam na chybił trafił :)
- najlepsze z ryżem, ale próbowałam też z makaronem

I mamy danie FIXu do którego nie potrzeba Fixu :)
(i tak właściwie wszystko po kolei można samemu zrobić :)

Awatar użytkownika
madah
uwielbiam tu pisać
uwielbiam tu pisać
 
Posty: 390
Rejestracja: Śro Mar 26, 2008 8:19 pm
Miejscowość: dolnośląskie

Postprzez betsi80 » Pon Mar 23, 2009 9:20 pm

Te fixy sa smaczne, ale sama chemia jakby tak poczytac...
ale mam pytanko a propos smietany - dlaczego jak ja dodaje to tak mi sie czesto "zwiesza" i grudkuje i z sosu wychodza glutki zamiast pysznej lejacej konsystencji??????????????
help...
betsi80
pierwsze kroki
pierwsze kroki
 
Posty: 34
Rejestracja: Wto Mar 17, 2009 11:39 am
Miejscowość: W-w

Postprzez mmagdallena » Pon Mar 23, 2009 9:25 pm

betsi80 napisał(a):Te fixy sa smaczne, ale sama chemia jakby tak poczytac...
ale mam pytanko a propos smietany - dlaczego jak ja dodaje to tak mi sie czesto "zwiesza" i grudkuje i z sosu wychodza glutki zamiast pysznej lejacej konsystencji??????????????
help...
betsi, a jaką śmietane dodajesz? i dokładnie do czego :)
Awatar użytkownika
mmagdallena
prawie tu mieszkam:)
prawie tu mieszkam:)
 
Posty: 547
Rejestracja: Pon Sty 26, 2009 11:37 am
Miejscowość: Wrocław

Postprzez madah » Pon Mar 23, 2009 9:56 pm

No właśnie, spróbuj użyć śmietany z kartonika (w sklepie stoi obok mleka, nie w lodówce), ta mi się nie ścina nigdy.

A te tradycyjne śmietany jak dodaję do gorącego sosu, to najpierw wlewam do śmietany odrobinę gorącego, mocno mieszam, a potem przelewam całość do sosu i dokładnie mieszam... Zwykle się nie ścina :)
Awatar użytkownika
madah
uwielbiam tu pisać
uwielbiam tu pisać
 
Posty: 390
Rejestracja: Śro Mar 26, 2008 8:19 pm
Miejscowość: dolnośląskie

Postprzez karola-1984 » Śro Paź 07, 2009 8:53 am

ja uwielbiam wszystko co zawiera makaron, duzo pieczarek i wszelkiego rodzaju innych warzyw.do tego kurczaczek i jakies winko. smacznie i szybko :D

albo kotlety mielone z mozarellą- cud, miód:)
Awatar użytkownika
karola-1984
uwielbiam tu pisać
uwielbiam tu pisać
 
Posty: 306
Rejestracja: Czw Paź 01, 2009 9:36 am
Miejscowość: Wrocław

Postprzez GPM » Śro Lis 25, 2009 5:44 pm


A ja dzisiaj na obiad zrobiłam chrupiące paseczki z piersi kurczaka.
PYCHOTKA :)
Potrzebne nam będą:
- pierś z kurczaka
- krakersy
- przyprawa do kurczaka
- pieprz
- mleko
-odrobina oleju (2 łyżki)

Pierś z kurczaka marynujemy w mleku ok. pół dnia. Następnie tak zamarynowaną pierś odsączamy z mleka i kroimy na paski. Możemy je ewentualnie potłuc tłuczkiem.
Przerzucamy nasze paski do miseczki, gdzie posypujemy piersi przyprawą do kurczaka, pieprzem, oraz dodajemy odrobinę oleju.
W międzyczasie należy pokruszyć krakersy, które będą pełniły role panierki.
Paseczki panierujemy i wykładamy na blaszkę do pieczenia.
Pieczemy w temp. 200 stopni przez ok. pół godziny (do czasu zarumienia się panierki).

Otrzymane piersi są przepyszne z chrupiącą manierką- w dodatku dietetyczne, gdyż nie smażone na głębokim tłuszczu. Najlepiej smakują z pieczonymi ziemniaczkami- również (prawie) bez tłuszczu.

Przepis na pieczone ziemniaczki jest następujący:
Smarujemy blaszkę olejem, następnie układamy na niej ziemniaczki pokrojone w łódeczki.
Ziemniaczki posypujemy ulubionymi przyprawami np. ziołami prowansalskimi, pieprzem i solą.
Pieczemy pół godziny w temp 200-220 stopni.
SMACZNEGO :))))


image file name: 2k082faad00a.jpg


image file name: 2kb4b54ae606.jpg


image file name: 2kb705040e33.jpg


image file name: 2k02ceab7ed8.jpg

image file name: 2k80b7b9b9c8.jpg


image file name: 2k67b5badfc4.jpg


image file name: 2k82143846d0.jpg

image file name: 2kcdc03b75e4.jpg


image file name: 2kb95f6145d4.jpg

image file name: 2k86f859612b.jpg

GPM
prawie tu mieszkam:)
prawie tu mieszkam:)
 
Posty: 401
Rejestracja: Śro Paź 03, 2007 6:46 pm
Miejscowość: wrocław

Postprzez Mikaa » Śro Lis 25, 2009 6:22 pm

Wyglada pysznie!!!Hmm musze sprobowac:)
Mikaa
kocham to forum? :)
kocham to forum? :)
 
Posty: 2484
Rejestracja: Śro Sty 14, 2009 1:09 pm
Miejscowość: Wroclaw

Postprzez Hella » Śro Lis 25, 2009 7:09 pm

Kurcze, ale zgłodniałam od samego patrzenia!!!  :)



Ty przed Tobą świat, za Tobą ja,
a za mną już nikt...
Awatar użytkownika
Hella
kocham to forum? :)
kocham to forum? :)
 
Posty: 804
Rejestracja: Wto Maj 27, 2008 11:18 am
Miejscowość: Wrocław

Postprzez martki » Śro Lis 25, 2009 7:59 pm

Wygląda pysznie....i jeść się chce na sam widok..... :gotowanie:
Martusia :-)





Awatar użytkownika
martki
uwielbiam tu pisać
uwielbiam tu pisać
 
Posty: 293
Rejestracja: Czw Lip 23, 2009 12:09 pm

Postprzez Sallyan_86 » Śro Lis 25, 2009 7:59 pm

.
Ostatnio edytowany przez Sallyan_86, Wto Wrz 20, 2011 10:03 am, edytowano w sumie 1 raz
Sallyan_86
kocham to forum? :)
kocham to forum? :)
 
Posty: 783
Rejestracja: Śro Wrz 02, 2009 4:46 pm
Miejscowość: --------------

Postprzez M » Śro Lis 25, 2009 8:04 pm

piers z kurczaka z sosem słodko kwasnym albo meksykanskim
warzywa na patelnie ( taka mrozonka ) usmazyc i na to pospyac serem zoltym ( duzo sera :)) - 10 minut dosłownie!!
pycha jak sie rozpusci ten ser ..choc dla Panów to niekoniecznie musi być dobre bo bez mieska :)
M
prawie tu mieszkam:)
prawie tu mieszkam:)
 
Posty: 567
Rejestracja: Czw Lip 30, 2009 11:10 pm

Postprzez GPM » Śro Lis 25, 2009 9:51 pm

Sallyan_86 napisał(a):Gnijąca... mam pytanko do Twojej potrawy :) Wszystko wygląda bardzo smakowicie i mam zamiar zrobić takie paseczki kurczaka. Widzę na zdjęciu, że te paseczki układałaś na blaszkę wyłożoną folią aluminiową. Dobrze widzę, czy to nie jest folia na blaszce? Jeśli jest, to powiedz czy ten kurczak nie przykleja się do tej folii?
I drugie pytanko do ziemniaczków :) Wykładasz je na blaszkę posmarowaną olejem i już niczym nie przykrywasz?
I już ostatnie pytanie :) Jaką polecasz do tego surówkę? :) A może inne dziewczyny się wypowiedzą. Co by pasowało do takiego pieczonego kurczaka i ziemniaczków. Z góry bardzo dziękuję za odpowiedzi!


A wiesz, że nawet nie :) Wyłożyłam blaszkę folią- ale być może należałoby ją na wszelki wypadek posmarować trochę tłuszczem. A ziemniaczki nie przykrywam niczym- wówczas się robią fajne chrupiące- prawie jak frytki.
A odnośnie surówki...hmmm ja uwielbiam colesław. Jak będę robić kiedyś przy okazji- to umieszczę cały instruktaż :)
GPM
prawie tu mieszkam:)
prawie tu mieszkam:)
 
Posty: 401
Rejestracja: Śro Paź 03, 2007 6:46 pm
Miejscowość: wrocław

Postprzez Sallyan_86 » Czw Lis 26, 2009 8:08 pm

.
Ostatnio edytowany przez Sallyan_86, Wto Wrz 20, 2011 10:03 am, edytowano w sumie 1 raz
Sallyan_86
kocham to forum? :)
kocham to forum? :)
 
Posty: 783
Rejestracja: Śro Wrz 02, 2009 4:46 pm
Miejscowość: --------------

Postprzez GPM » Czw Gru 17, 2009 11:36 am

Placuszki z kaszki kukurydzianej


image file name: 2k9eb4fa5a28.jpg

Potrzebne nam będą następujące składniki:
- półtorej szklanki kaszki kukurydzianej
- 3 jajka
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki mąki pszennej
- czosnek
- cebula
- kawałek żółtego sera
- sól ziołowa (nie koniecznie)
- pieprz
- olej do smażenia
.....do dzieła...

Kaszkę kukurydzianą gotujemy w osolonej wodzie, mieszając co jakiś czas-
do momentu gdy woda wyparuje. Następnie odstawiamy kaszkę do ostygnięcia.


image file name: 2kf6ad0aba84.jpg

Do kaszki dodajemy pozostałe składniki, czyli : jajka, mąki, pieprz, cebulę,
oraz czosnek.

Po wymieszaniu ciasto powinno mieć konsystencję zbliżoną do placków
ziemniaczanych.

image file name: 2kcc3487f950.jpg

image file name: 2k2eddb26dae.jpg

image file name: 2k291e3dbe33.jpg

Po wymieszaniu wszystkich składników, formujemy placuszki i smażymy na
rozgrzanym oleju do uzyskania złotego koloru.


image file name: 2k636a93880e.jpg

Pod koniec smażenia możemy placuszki posypać startym serkiem i poczekać
do momentu
gdy się lekko rozpuści.

image file name: 2ke152c66314.jpg

...i voila placuszki gotowe....

image file name: 2k2ca07c63e1.jpg

image file name: 2k759a7087e5.jpg



GPM
prawie tu mieszkam:)
prawie tu mieszkam:)
 
Posty: 401
Rejestracja: Śro Paź 03, 2007 6:46 pm
Miejscowość: wrocław

Postprzez fajnababa » Czw Gru 17, 2009 12:16 pm

Jesssu ! ale narobiłaś smaka ! opis + foto= pełen profesjonalizm :)
dzisiaj wypróbuje Twój przepis:)
pozdrawiam
fajnababa
pierwsze kroki
pierwsze kroki
 
Posty: 40
Rejestracja: Wto Gru 08, 2009 10:57 pm
Miejscowość: Wrocław

Postprzez Gatto » Czw Gru 17, 2009 12:29 pm

Sallyan_86 napisał(a): Colesław mówisz, próbowałam w kfc, domowa jest pewnie lepsza, więc czekam na przepis :)
musze bo sie udusze :)
dziewczyny..pewnie zadna z Was sie nad tym nie zastanawiala,,,no bo i czemuz :) Ale nazwa salatki "Colesław" - to jakis mega wyczyn slowotworczy :) Zrobiono z tej angielskiej nazwy (a pochodzacej z holenderskiego) polskie imie :D
moj obecny maz..mial kiedys naprawde niezly ubaw ze mnie...jak go sie zapytalam czy chce: i tu padla polska wersja :D
do tej pory sie ze mnie nabija :) Zreszta tak samo jak z naszych "fajerwerkow" :)
Choc daleko..ciagle blisko

Awatar użytkownika
Gatto
kocham to forum? :)
kocham to forum? :)
 
Posty: 1175
Rejestracja: Czw Wrz 25, 2008 12:19 pm
Miejscowość: Haga

Postprzez astrainca » Pon Sty 25, 2010 12:29 pm

gnijaca...ale mi smaka narobilas tymi przepisami fotkami ...napewno wyprobuje w najblizszym czasie...mniam mniam...
Awatar użytkownika
astrainca
kocham to forum? :)
kocham to forum? :)
 
Posty: 1595
Rejestracja: Pią Lut 22, 2008 8:13 pm
Miejscowość: ---

Postprzez mutaciatko » Nie Lut 14, 2010 7:41 pm

Kotleciki z tuńczyka

25 szt. krakersów
2 puszki tuńczyka w sosie własnym
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 jajko
6 łyżek majonezu
natka pietruszki ( wg uznania)
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki musztardy
sól i pieprz
tarta bułka


Krakersy wkładamy do woreczka foliowego, rozgniatamy wałkiem do ciasta.
Wsypujemy je do miski, dodajemy odsaczonego tunczyka, posiekaną cebule, zmiażdżony czosnek, roztrzepane jajko i pozostałe skladniki  oprócz bułki tartej. Mieszamy nastepnie formujemy kotleciki, obtaczamy w bułeczce i smażymy.

Ja podaje je np z warzywami na patelnie.
Szybko się je robi bo ok 20 min i sa bardzo smaczne.
Polecam, smacznego:)


mutaciatko
uwielbiam tu pisać
uwielbiam tu pisać
 
Posty: 251
Rejestracja: Śro Paź 07, 2009 9:10 am
Miejscowość: Ząbkowice Śl./Warszawa

PoprzedniaNastępna

Wróć do Kulinaria



Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości

Przejdź do portalu >>