Ciasta, desery

czyli nasze (pierwsze?) eksperymenty w kuchni, szybkie przepisy na kolację we dwoje, zdrowy obiad, diety, nowoczesna kuchnia

 

Postprzez kociaczek » Wto Cze 01, 2010 12:05 pm

Wiesz co, ja do tej pory antytalent kuchenny, robiłam "proszony obiad" w stylu włoskim dla rodziców w nowym domku... i wyszło nieźle :) Na deser Tiramisu z przepisu wyszperanego w sieci, który niniejszym z małym komentarzem podaję :)

TIRAMISU

                składniki:
                
  • 30 dag podłużnych biszkoptów (ja dawałam zwykle okrągłe biszkopty)
  • 2 opakowania (50 dag) mascarpone (do kupienia w sieciówach bardzo fajny polski bodajże z Mlekowity... podobno też w Biedronce jest pod nazwą"kremowy")
  • 4 jajka
  • 4-5 łyżek bardzo drobnego cukru
    kryształu (cukier puder też się utrze ;)
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej (zdecydowanie więcej!!! duża filiżanka mocnej czarnej kawy)
  •   50 ml alkoholu - do wyboru: likier
    migdałowy amaretto, rum, wódka (ja miałam akurat resztkę amaretto, ale można rozrobić wódkę z aromatem migdałowym, chodzi o to, żeby kawa była mocno migdałowa)
  • 2 łyżki ciemnego kakao (ja na wierzchnia warstwę dodałam jeszcze startą na wiórki gorzką czekoladę)
Potrzebne ci będą także:
  • mikser elektryczny (niekoniecznie... ja robiłam wszystko ręcznie... też się da :)
  • miseczka na kawę
  • miska na pianę z białek
  • miska lub wysoki dwulitrowy garnek na
    krem
  • coś na sam deser - polecana jest duża kanciasta miska, chociaż ja robiłam w małych miseczkach tak, żeby każdy dostał swoją porcję

Przygotowanie

                1. Wlej do miseczki dużą filiżankę mocnej, czarnej kawy. Dolej alkohol (amaretto lub "doprawioną wódkę czy rum). Odstaw do ostygnięcia

2.
Oddziel białka od żółtek. Do żółtek wsyp cukier i
ucieraj mikserem na kogel-mogel. Wrzuć do kogla-mogla serek mascarpone i
najpierw lekko wymieszaj łyżką, a potem mikserem. Miksuj, aż składniki
się połączą (masa musi być gładka, bez grudek). Białka ubij na sztywną pianę (łatwiej się ubija białka, które chwile w lodówce postały). Przełóż ubite białka do naczynia z kremem i delikatnie wymieszaj
łyżką.

3. Bierz po jednym biszkopcie i na moment zanurzaj w kawie. W oryginalnym przepisie jest inaczej,ale sprawdzone - biszkopty im lepiej nasączone procentami, tym lepszy deser później :). Nasączone układaj rzędami
aż przykryją dno naczynia. Nie przejmuj się 'nieszczelnością' spodu.
Szparki wypełnia się kremem.

4. Wyłóż na ciastka
połowę kremu i oprósz przez sitko połową kakao. Ułóż drugą warstwę
nasączonych ciastek, przykryj resztą kremu. Teraz deser przez co
najmniej 5 godzin musi zastygać w lodówce (ja po prostu zostawiłam na noc). Dopiero przed podaniem posyp
tiramisu resztą kakao (chodzi o to, żeby nie sypać na mokrą masę... spokojnie można sypać kiedy zgęstnieje :) i polecam dodać czekoladę:). Gdy deser mocno stężeje, pokrój go na 8-10
kawałków i już na stole nakładaj łopatką. Gdyby nie dał się kroić,
nakładaj łyżką.

SMACZNEGO :)

            

Awatar użytkownika
kociaczek
kocham to forum? :)
kocham to forum? :)
 
Posty: 707
Rejestracja: Śro Paź 28, 2009 12:20 pm
Miejscowość: Wroclove

Postprzez kociaczek » Wto Cze 01, 2010 12:23 pm

I jeszcze jeden, b. prosty a też fajny deserek :) Przepis jest na średnią miskę deseru... na większą proporcjonalnie więcej wszystkiego :)

KOLOROWE GALARETKI :D
składniki
- 3 galaretki w wyraźnych kolorach np. zielona (agrestowa), czerwona (wiśniowa) i pomarańczowa (pomarańczowe)
- 1 śmietana kremówka (czyli powyżej 30%, ja robiłam z 36% i z 0,5 litra)
- 1 galaretka do utrwalenia śmietany (lekko ją zabarwia, wiec ja wybieram żółtą - np.brzoskwiniową)

sprzęt ;)
- 3 głębokie talerze
- miska na deser
- miska do mieszania i fertaczka albo mikser

przygotowanie
- Trzy kolorowe galaretki rozrobić w trochę mniejszej ilości wody niż na opakowaniu. Każdą z nich "wylać" na głęboki talerz, zostawić do stężenia. Stężałe galaretki pokroić w duże kostki, wrzucić do miski na deser. Baza jest :D
- Czwartą żółtą galaretkę rozrobić w mniejszej ilości wody, odstawić do ostudzenia. Uwaga! Galaretka ma wystygnąć, ale nie może zacząć tężeć!
Wystudzoną galaretkę wlać do roboczej miski, dodać do niej kremówkę, dokładnie wymieszać - można zmiksować mikserem, ale że go jeszcze nie posiadam, pisze mieszać :)
- Dość płynną masą zalać pokrojone galaretki i całą michę z deserem wstawić do lodówki - niech stężeje - i podawać :)

Deser ciekawie wygląda w szklanej misce - widać kwadraty galaretki - a najciekawiej już na talerzyku :) Można zostawić część galaretkowych kwadratów do dekoracji michy.

SMACZNEGO :)


Awatar użytkownika
kociaczek
kocham to forum? :)
kocham to forum? :)
 
Posty: 707
Rejestracja: Śro Paź 28, 2009 12:20 pm
Miejscowość: Wroclove

Postprzez lobuziontko » Wto Cze 01, 2010 9:49 pm

To może ja też zamieszczę sprawdzony przepis na ciasto z owocami posypane kruszonką :) Przed chwilą właśnie wyłączyłam piekarnik z ciastem z tego przepisu. Chciałam dodać, że przepis prosty, szybko się robi, a ciasta nie da się zknocić, jeśli mi wychodzi, a ja jestem wielki antytalent co pieczenia, to każdemu wyjdzie :)

Składniki:
  • 4 całe jaja
  • 1 szklanka cukru
  • całe opakowanie cukru waniliowego
  • 2 szklanki mąki tortowej lub pszennej
  • 1 łyżka stołowa (płaska) proszku do pieczenia
  • 3\4 margaryny
  • jakieś owoce ( mogą być jabłka starte na tarce o dużych oczkach wymieszane z cynamonem, brzoskwinie, truskawki itp)

kruszonkę robię tak na oko:
  • 1\4 margaryny (tego co nam zostało z ciasta), cukru tak z pół
    szklanki + dodaję cały cukier waniliowy oraz mąka, też tak z pół
    szklanki- wszystko to gnieciemy aż zacznie odchodzić od ręki, jak za
    lepiące, to dodaję cukru
      

Najpierw ubijamy 4 jaja, następnie dodajemy stopniowo 1 szklankę cukru + całe opakowanie cukru waniliowego - wszystko to ubijamy- następnie pierwszą szklankę maki + łyżka proszku do pieczenia - jak się ładnie ujednolici, dodajemy stopniowo 3\4 margaryny oraz na sam koniec drugą szklankę mąki - ładnie ubijamy na jednolitą masę.
Ciasto wylewamy na blachę (ciasto będzie gęste, nie będzie go jednak dużo, wyrasta z tego bardziej taki niewysoki placek), kładziemy pokrojone owoce i posypujemy kruszonką. Ja piekę w piekarniku z termoobiegiem w temp. 180 C ok. 35 min - aż ciasto ładnie się zarumieni :)

A o to jak wygląda ciasto po upieczeniu (moje jest z brzoskwiniami z puszki) :) :

image file name: 2k4c700a514b.jpg

image file name: 2k32691604bb.jpg

image file name: 2k72346a5d61.jpg
Awatar użytkownika
lobuziontko
uwielbiam tu pisać
uwielbiam tu pisać
 
Posty: 367
Rejestracja: Wto Maj 04, 2010 2:51 am
Miejscowość: Jelenia Góra

Postprzez osmiorniczka8 » Sob Sie 07, 2010 11:47 am

łobuziontko wyglada bardzo smacznie te Twoje ciasteczko :) zebym ja miala dla kogo piec :(((  moj maz z ciast najbardziej lubi eklerki :D hehehe albo wszystko z mieskiem :)



osmiorniczka8
prawie tu mieszkam:)
prawie tu mieszkam:)
 
Posty: 545
Rejestracja: Śro Maj 21, 2008 9:22 pm
Miejscowość: Wrocław/Watford

Postprzez Wiktoria_S » Czw Sie 12, 2010 9:10 pm

mi ta kruszonka tez nie wyszła, była twarda ponieważ dodałam za dużo mąki - mi tak samo nie chciała się pokruszyć

ostatnio zrobiłam taką kruszonkę:
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki
2 łyżki masła

wyszła super

a do tego ciasta dodawałam mniej cukru, bo jakoś tak za dużo mi się wydawało, ale ja tak mam że często po swojemu coś robię, więc nie obrażajcie się przypadkiem za te małe modyfikacje :)




Wiktoria_S
kocham to forum? :)
kocham to forum? :)
 
Posty: 711
Rejestracja: Wto Lis 18, 2008 4:58 pm
Miejscowość: Wrocław

Postprzez lobuziontko » Pią Sie 13, 2010 1:06 pm

Ja sama mam problem z robieniem kruszonki :) raz mi wychodzi dobrze, jest krucha i super się kruszy, a raz jest ciągnąca i muszę ją rwać :) Ale cieszę się, że smakowało Wam to ciasto :)






Awatar użytkownika
lobuziontko
uwielbiam tu pisać
uwielbiam tu pisać
 
Posty: 367
Rejestracja: Wto Maj 04, 2010 2:51 am
Miejscowość: Jelenia Góra

Postprzez ola_22 » Śro Sie 25, 2010 6:17 pm

halia, jadłam kiedyś ten deser, który ty przyrządzasz! mi bardzo smakuje i mało roboty :)

Awatar użytkownika
ola_22
świeżutko na forum
świeżutko na forum
 
Posty: 15
Rejestracja: Śro Sie 25, 2010 5:44 pm
Miejscowość: poznań

Postprzez osmiorniczka8 » Czw Sie 26, 2010 6:14 pm

A ja zaraz zabieram sie za robienie Chałupki :) a pozniej deserek z galaretki dla mezusia :D hihihi



osmiorniczka8
prawie tu mieszkam:)
prawie tu mieszkam:)
 
Posty: 545
Rejestracja: Śro Maj 21, 2008 9:22 pm
Miejscowość: Wrocław/Watford

Postprzez jasada » Czw Sie 26, 2010 6:42 pm

A u nas dziś zinmo i tak mnie jakoś wzięło na jabłecznik więc zabrałam sie do roboty i upiekłam. Mój K. nie przepada za tego typu ciastami więc więcej dla mnie :D
Ach te jabłka i cynamon, a jaki aromat rozszedł sie po domu... Idę sobie ukroic kawałeczek.


Awatar użytkownika
jasada
kocham to forum? :)
kocham to forum? :)
 
Posty: 984
Rejestracja: Sob Sie 29, 2009 10:34 am
Miejscowość: wrocław

Postprzez jasada » Pią Sie 27, 2010 11:05 am

W sumie ja tez zazwyczaj nie żałuje cynamonu, ale może dlatego, że jak taka plucha to troche rozgrzewa...


Awatar użytkownika
jasada
kocham to forum? :)
kocham to forum? :)
 
Posty: 984
Rejestracja: Sob Sie 29, 2009 10:34 am
Miejscowość: wrocław

Re: Ciasta, desery

Postprzez carissima » Pon Sty 17, 2011 7:08 pm

Już dziesiątki razy piekłam to ciacho i zawsze wychodzi przepyszne. Nawet miksera nie trzeba używać, ja wczoraj wszystko rozrobiłam trzepaczką.

CIASTO MIODOWE

Porcja na dwa ciasta, jedno kilogramowe i jedno półkilogramowe. (Nie radzę robić z mniejszej ilości, bo znika w oka mgnieniu)

Zazwyczaj robię w dwóch keksówkach, wczoraj robiłam w małej keksówce i formie na babkę z kominkiem.

1 szklanka cukru
1 szklanka wody
1 szklanka oleju
2,5 szklanki mąki
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki mieszanki przyprawy do piernika
1 łyżeczka mielonego imbiru
225 g miodu (lub melasy albo mieszanki tego i tego)
3 średnie jajka
opcjonalnie: jabłko pokrojone w cienkie plasterki, orzechy włoskie


Piekarnik nagrzej do 180 st C.

Dwie keksówki* (jedna na 450 g, druga na 900 g) natłuść i wyłóż papierem do pieczenia.
Zmieszaj ze sobą wszystkie składniki, dając mąkę w takiej ilości, by powstało ciasto jak płynna śmietana (używam zwykle ok. 2,5 szklanki)
Wlej do form i jeśli chcesz ułóż na wierzchu jabłka i orzechy.
Piecz mniejsze ciasto ok. 50 minut, większe ok. 1 godziny i 15 minut.
Wierzch powinien być mocny i sprężysty w dotyku.
Wyjmij z piekarnika, pozostaw 5 minut w formie, następnie wyłóż na ażurowy stelaż do ostudzenia.
Opakuj szczelnie w folię aluminiową i pozostaw w niej przez kilka dni przed podaniem, żeby skruszało.

Smacznego!
* Wymiary keksówek, w których piekłam: 22 i 26 cm


Czasami ciasto jest upieczone trochę wcześniej, to zależy od piekarnika, dlatego zanim zacznie się za mocno przypiekać warto sprawdzić wykałaczką, czy środek przypadkiem nie jest już dopieczony.

Pozdrawiam.... :)







Awatar użytkownika
carissima
uwielbiam tu pisać
uwielbiam tu pisać
 
Posty: 301
Rejestracja: Pon Lut 16, 2009 11:20 am

Re: Ciasta, desery

Postprzez jasada » Sob Kwi 23, 2011 7:47 pm

Z racji Świąt Wielkanocnych postanowiłam, że cos upiekę. Trzeba się wprawiać, a pieczenie idzie mi średnio na jeża.
Upiekłam nowy sernik, nikt w mojej rodzinie wcześniej takiego nie jadł. Spód z ciasteczek digestive, masa serowa i na wirzchu mus cytrynowy. Jak dla mnie super. Wiadomo na pierwszy raz może nie wyszedł idealnie, ale całkiem nowa propozycja smakowa jest naprawdę rewelacyjna. Jak ktos będzie zainteresowany to wrzuce przepis.
Drugie ciasto właśnie przed chwilą skończyłam piec - ciasto marchewkowe. Miodzio. I wszystkim smakuje. Czekam tylko aż przestygnie to go poleję mleczną czekoladą.
Mniam mniam  


Awatar użytkownika
jasada
kocham to forum? :)
kocham to forum? :)
 
Posty: 984
Rejestracja: Sob Sie 29, 2009 10:34 am
Miejscowość: wrocław

Re: Ciasta, desery

Postprzez Nanu » Sob Kwi 23, 2011 8:30 pm

Jasada, u mnie z pieczeniem też nie jest najlepiej, bo nie mam wielkiej wprawy, ale staram się. Wczoraj zrobiłam (pierwszy raz sama) szarlotkę z pianką i kruszonką. Nie wiem czemu, ale ciasto początkowo było fatalne i ratowała mnie mama dodając śmietanę. Potem zapomniałam kompletnie dodać do białek cukier, żeby piana na wierzchu była słodka i mama oczywiście komentowała, że placek będzie mdły i nie za fajny.
Ale ku mojemu zdziwieniu, na tę chwilę, zostały same resztki tego placka, a miał on być na święta ;)
[U][URL=http://www.suwaczki.com/][IMG]http://www.suwaczki.com/tickers/zrp0egz2hq4twaep.png[/IMG][/URL]
[/U][URL=http://www.suwaczki.com/][IMG]http://www.suwaczki.com/tickers/9o2zs8fwswtx6z85.png[/IMG][/URL]
[IMG]http://www.suwaczki.com/tickers/km5s8u69blg6fbcp.png[/IMG]
[URL=http://www.suwaczki.com/][IMG]http://www.suwaczki.com/tickers/relg20mmflbnpltm.png[/IMG][/URL]
Awatar użytkownika
Nanu
kocham to forum? :)
kocham to forum? :)
 
Posty: 3529
Rejestracja: Pon Maj 17, 2010 10:28 am
Miejscowość: małopolska

Re: Ciasta, desery

Postprzez jasada » Nie Kwi 24, 2011 10:12 pm

A więc tak: ciasto marchewkowe wyszło rewelacyjne, polewa z mlecznej czekolady super. Mój K. nie przepada za takimi ciastami bo przypomina piernik, alerodzicom smakowało. Natomiast sernik teściowa skomentowała tak, że trochę mus mi wyszedł gorzki. I w sumie nie powiedziała, że ani dobry ani zły. Czyli jak ją znam, nie smakował jej oczywiście. Odkąd jestem z moim K. a to prawie 6 lat to jeszcze ani razu nie pochwaliła niczego co zrobiłam do jedzenia. K. mówi, że ona poprostu preferuje inna kuchnię, no bez przesady, ale żeby wszystko jej nie smakowało? Przecież nie zaczne gotowac tak jak ona!?
Wkurza mnie ta baba czasem.


Awatar użytkownika
jasada
kocham to forum? :)
kocham to forum? :)
 
Posty: 984
Rejestracja: Sob Sie 29, 2009 10:34 am
Miejscowość: wrocław

Re: Ciasta, desery

Postprzez Nanu » Pon Kwi 25, 2011 9:24 am

Jasada, nie przejmuj się. Widocznie to kobieta, która uważa, że tylko ona potrafi dobrze gotować i wszystko inne jest "bleeee". Znam takich. Moja "bratowa" chociaż nie gotuje i nie piecze, to potrafi strasznie wybrzydzać. Nieraz, gdy coś przygotuję specjalnego (wyszukam jakiś fajny przepis na obiad, albo na placek/deser), to potem kręci nosem i zawsze znajdzie coś, co było nie tak. Kiedyś stwierdziła, ze mąka z której zrobiłam placek była niedobra. To potrafi tak człowieka zdołować i odebrać mu chęci na dalsze gotowanie, że szkoda gadać.
[U][URL=http://www.suwaczki.com/][IMG]http://www.suwaczki.com/tickers/zrp0egz2hq4twaep.png[/IMG][/URL]
[/U][URL=http://www.suwaczki.com/][IMG]http://www.suwaczki.com/tickers/9o2zs8fwswtx6z85.png[/IMG][/URL]
[IMG]http://www.suwaczki.com/tickers/km5s8u69blg6fbcp.png[/IMG]
[URL=http://www.suwaczki.com/][IMG]http://www.suwaczki.com/tickers/relg20mmflbnpltm.png[/IMG][/URL]
Awatar użytkownika
Nanu
kocham to forum? :)
kocham to forum? :)
 
Posty: 3529
Rejestracja: Pon Maj 17, 2010 10:28 am
Miejscowość: małopolska

Re: Ciasta, desery

Postprzez Gruszka75 » Pią Lis 25, 2011 10:25 am

ja miałam podobny problem, zacząlam ignorować i robić po swojemu i tak już zostało, tobie też radzę :)
Awatar użytkownika
Gruszka75
świeżutko na forum
świeżutko na forum
 
Posty: 3
Rejestracja: Pią Lis 25, 2011 9:56 am

Re: Ciasta, desery

Postprzez kasiulka86 » Pią Lis 25, 2011 12:20 pm

Dziewczyny a ja w końcu zrobiłam wczoraj po raz pierwszy w życiu muffinki czekoladowe z kawałkami czekolady :) I nie chwaląc się, wyszły rewelacyjnie!! A na ciepło, jak jeszcze czekolada była roztopiona to niebo w gębie! :)

Awatar użytkownika
kasiulka86
prawie tu mieszkam:)
prawie tu mieszkam:)
 
Posty: 555
Rejestracja: Pon Paź 17, 2011 10:02 am
Miejscowość: Wrocław

Re: Ciasta, desery

Postprzez lilyy » Wto Sty 07, 2014 2:52 pm

Pyszne ciasto marchewkowe:


Składniki:

2/3 szklanki mąki pszennej
pół szklanki drobnego cukru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki zmielonych goździków
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki ziela angielskiego
1/4 łyżeczki soli
1/3 szklanki oleju rzepakowego lub z orzechów włoskich
2 jajka, roztrzepane
1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
pół szklanki posiekanych, odsączonych ananasów (z puszki lub świeżych)
1 szklanka startej na średnich oczkach marchewki
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę, cukier, sól, proszek, sodę, przyprawy.

W drugim naczyniu roztrzepać jajka z olejem.

Połączyć zawartość obu naczyń, dodać marchewkę, orzechy i ananasy, wymieszać łyżką.

Formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy wyłożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 175ºC przez 40 - 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić w formie, następnie wyjąć i wystudzić na kratce.

Krem z philadelphii:

300 g serka philadelphia
6 łyżek masła, w temperaturze pokojowej
1,5 szklanki cukru pudru, przesianego
1 łyżeczka ekstraktu lub pasty z wanilii
Wszystkie składniki umieścić w mikserze i utrzeć na gładką masę.

Wystudzone ciasto przekroić wzdłuż. Połową kremu przełożyć ciasto, resztę rozsmarować na górze. Ozdobić orzechami włoskimi, delikatnie oprószyć cynamonem.
lilyy
świeżutko na forum
świeżutko na forum
 
Posty: 5
Rejestracja: Wto Sty 07, 2014 2:24 pm

Re: Ciasta, desery

Postprzez natalinda » Pon Lut 27, 2017 8:53 am

Dziewczyny dziękuję za wszystkie przepisy ! Sama jestem totalnym łasuchem i uwielbiam próbować nowych smaków. Poza tym od kilku dni już zastanawiam się co nowego upiec i wiem, że na pewno b edzie to ciasto marchewkowe. Raz próbowałam i było świetne Teraz chciałabym zabrać się za to sama.
Uwielbiam również czekolade. Nigdy nie przepadałam za białą do czasu aż odkryłam Karmellove. Czekolada jest świetna ! Po prostu rozpływa się w ustach:
Awatar użytkownika
natalinda
rozkręcam się
rozkręcam się
 
Posty: 56
Rejestracja: Pon Lis 14, 2016 10:41 am

Re: Ciasta, desery

Postprzez asia548 » Wto Mar 14, 2017 9:12 am

Lubię tę czekoladę. Najczęściej robię z niej polewy do ciast.
asia548
często tu wpadam
często tu wpadam
 
Posty: 99
Rejestracja: Pon Mar 10, 2014 10:02 am

Poprzednia

Wróć do Kulinaria



Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość

Przejdź do portalu >>