kamawe napisał(a):Asiela napisał(a):kamawe napisał(a):ja nosze zareczynowy na lewej a obraczke zamierzam na prawej. Syszalam od jubilera, ze noszenie dwoch na jednym palcu "scina" lekko pierscionki, ktos cos slyszal o tym, moze potwierdzic?
nie wiem czy się ścina, bo noszę osobno, ale obrączka okrutnie się rysuje od wszystkiego

Asiela, a jakiej masz proby zloto?
Pewnie 585, najpopularniejsze w przypadku ślubnej biżuterii, ponieważ jest już dość twardym stopem, a nadal ma dużo złota w złocie
Czyste złoto jest bardzo miękkie, dlatego miesza się je z innymi metalami, aby uzyskać twardszy stop, a tym samym trwalszy. I tak np próba 585 zawiera niespełna 60% czystego złota: będzie droższa i mniej trwała, a próba 333 tylko 33%: będzie dużo tańsza, ale twardsza.
Nawet jeśli się nie nosi obrączki z pierścionkiem, to obrączka się rysuje niemiłosiernie i nic na to poradzić nie można. Porysowana obrączka jest znakiem codziennego noszenia z dumą

Ale też słyszałam, że noszenie pierścionka z obrączką (nawet idealnie zestawionego, proponowanego chyba przez firmę yes, o ile się nie mylę), dość mocno ją niszczy.
Osobiście zaręczynowy schowałam do kufra ślubnego i noszę tylko obrączkę.