Mogę Wam tutaj polecić dobry przepis na pierożki z marmoladą
Pierozki takie robie na ciescie twarogowym.
Ciasto takie nalezy przygotowac z nastepujacych skladnikow:
50 dag twarogu
50 dag maki
50 dag margaryny
Zagniesc ciasto i wlozyc na 15-20 min do lodowki. Nastepnie rozwalkowac, niezbyt cienko i szklanka wykrawac kolka. Na kazde kolko nakladac po lyzeczce marmolady lub nadzienie z jablek, sklejac tak jak pierogi. Kazdy pierog posmarowac roztrzepanym jajkiem i ewentualnie posypac grubym cukrem (rafinada). Piec na blasze wylozonej papierem pergaminowym, w temp. 200°C ok 20 min.
Farsz jablkowy:
50 dag jablek
2 lyzki soku z cytryny
4 lyzki cukru
1 lyzeczka cynamonu
1 lyzka rumu lub kilka kropli olejku rumowego
Jablka obrac, drobno pokroic i skropic sokiem z cytryny, dodac reszte skladnikow i dusic ok 10 min. mieszajac, zeby sie nie przypiekly.
Zamiast rafinady mozna pierozki po upieczeniu polukrowac.
Bardzo wiele takich deserowych przepisów jest na tej stronie
https://www.mniammniam.com/przepisy-na-ciasta-z-owocamiJeśli nie macie czasu aby gotować, mozecie poszukać
