Zupa - krem z cukinii:
Wstawic wode z kosteczką rosołową, dodac ziemniaczki pokrojone w kostke, marcheweczke (małą) i jakie tam jeszcze jarzyny lubisz (ja sie ograniczam do marchwi). Cukinie pokroic w plasteczki czy kostke, podsmazyc na patelni, wrzucic do zupy. Gdy bedzie miekka, tak jak ziemniaczki, zblendowac całość na gładką mase (ilosc cukinii i ziemniaczkow taka by zupka byla gestawa po smiksowaniu). Dodac serek topiony smietankowy, pieprz
Zupa - krem z zielonego groszku:
Podobnie jak powyższa, tyle ze mrozony zielony groszek zamiast cukinii

Do tej chetnie na wierzch dodaje podsmazona w kosteczke wedzonke lub w miare chudy boczek

ladnie wyglada, kontrastuje + wzbogaca smak. Tyle ze wtedy bez serka topionego. Mozna zrobic ladny wzorek na talerzu, dodajac lyzke smietany i rozprowadzajac ja w kremie wykalaczka
Zalewajka
Woda, kiełbaska wiejska, ziemniaczki w kostke. Gotujemy az ziemniaczki beda niemal miekkie. Rozrabiamy 1 barszcz i jeden zurek w zimnej wodzie, dodajemy na wrzatek i mieszamy. Ilosc wody odpowiada tej z 2 torebek proszkowanej zupy. Gotujemy jakies 10-15minut (ziemniaki sie nie powinny rozpasc bo zurek jest kwasny i je trzyma w ryuzach). Osobno ugotowac 2-3 jajka na twardo, obrac, posiekac w niezbyt drobna kostke, dodac do zup[y, zamieszac

Gotowe
Gulaszowa:
miesko (wolowina lub szynka wieprzowa) pokroic w kosteczke 1,5x1,5cm okolo. Podsmazyc na oleju na ladny zlocisty kolor. Obrac 4 srednie cebulki i kazda pokroic w 6-tki (polowke na 3 czesci). dodac do mieska, posypac solą, papryką słodką w proszku, pieprzem, chilli jesli lubimy na ostro. Nastawic wode z kostką rosołową (zamiast vegety). Wrzucic miesko i gotowac. Jak bedzie jakies 30 minut do konca gotowania (miesko staje sie miekkie), dodajemy: pietruszke, seler pokrojone w droba kosteczke (ile kto uwaza, moze byc odrobina, na smak), groszek konserowwy puszka, puszka konserwowej kukurydzy i taka sama ilosc marchewki krojonej w kostke (mrozona is good). Gotowac az marchewa zmieknie

Mozna dodac pol papryki pokrojonej w kostke, ale zupka zmienia smak z aksamitnego, lagodnego (za sprawa groszku) w taki drapiezniejszy (choc mnie to nie do konca odpowiada). Podawac z bułeczką
Cebulowa:
Nastawic wode, dodac kostke rosołową lub kawalek np zeberka czy tez kurczaka (jak ktos lubi). Cebule pokroic w piorka, podsmazyc/zezlocic na niewielkiej ilosci oleju. oproszyc solą, pieprzem. dodac do wrzątku, gotowac pod przykryciem aż cebula zmieknie. Nastepnie zblendowac, dodac serek topiony smietankowy, rozpuscic, pogotowac chwile by smaki sie przeszły i gotowe. Podawac z np: groszkiem ptysiowym, grzankami francuskimi, chrupką bagietką i posypac zupke startym zoltym serem (odrobina) lub z "zapiekankami" - bagietka posypana serkiem i ziolami, zapieczona w piekarniku - wtedy serka nie sypiemy na zupke.
Pieczarkowa:
Wstawic wode, dodac kawalek mieska, kostke, zeberko etc. Pieczarko pokroic w plasterki, nie za cienkie. ! srednia cebulke posiekac w kostke, podsmazyc na oleju (malo). Dodac pieczarki, zrumienic. Oproszyc solą, pieprzem. Wrzucic do zupy. Gotowac az miesko zmieknie. Dodac ziemniaczki krojone w kostke, lub, jak kto w oli, male drobne kluseczki (gwiazdki?). Pod koniec zabielić 30% smietana w garnku (nie zwarzy sie) lub dodac chocby 12% ale juz na talerzu (w garnku sie zwarzy i rozwarstwi).