Zupki,kremy:)

czyli nasze (pierwsze?) eksperymenty w kuchni, szybkie przepisy na kolację we dwoje, zdrowy obiad, diety, nowoczesna kuchnia

 

Zupki,kremy:)

Postprzez Mikaa » Sob Paź 17, 2009 12:05 pm

Znacie jakies fajne przepisy na dobre zupki lub kremy?:)
Mikaa
kocham to forum? :)
kocham to forum? :)
 
Posty: 2484
Rejestracja: Śro Sty 14, 2009 1:09 pm
Miejscowość: Wroclaw

Postprzez Liziii » Nie Paź 18, 2009 7:46 am

Zupa - krem z cukinii:
Wstawic wode z kosteczką rosołową, dodac ziemniaczki pokrojone w kostke, marcheweczke (małą) i jakie tam jeszcze jarzyny lubisz (ja sie ograniczam do marchwi). Cukinie pokroic w plasteczki czy kostke, podsmazyc na patelni, wrzucic do zupy. Gdy bedzie miekka, tak jak ziemniaczki, zblendowac całość na gładką mase (ilosc cukinii i ziemniaczkow taka by zupka byla gestawa po smiksowaniu). Dodac serek topiony smietankowy, pieprz :)
Zupa - krem z zielonego groszku:
Podobnie jak powyższa, tyle ze mrozony zielony groszek zamiast cukinii :) Do tej chetnie na wierzch dodaje podsmazona w kosteczke wedzonke lub w miare chudy boczek :) ladnie wyglada, kontrastuje + wzbogaca smak. Tyle ze wtedy bez serka topionego. Mozna zrobic ladny wzorek na talerzu, dodajac lyzke smietany i rozprowadzajac ja w kremie wykalaczka
Zalewajka
Woda, kiełbaska wiejska, ziemniaczki w kostke. Gotujemy az ziemniaczki beda niemal miekkie. Rozrabiamy 1 barszcz i jeden zurek w zimnej wodzie, dodajemy na wrzatek i mieszamy. Ilosc wody odpowiada tej z 2 torebek proszkowanej zupy. Gotujemy jakies 10-15minut (ziemniaki sie nie powinny rozpasc bo zurek jest kwasny i je trzyma w ryuzach). Osobno ugotowac 2-3 jajka na twardo, obrac, posiekac w niezbyt drobna kostke, dodac do zup[y, zamieszac :) Gotowe :)
Gulaszowa:
miesko (wolowina lub szynka wieprzowa) pokroic w kosteczke 1,5x1,5cm okolo. Podsmazyc na oleju na ladny zlocisty kolor. Obrac 4 srednie cebulki i kazda pokroic w 6-tki (polowke na 3 czesci). dodac do mieska, posypac solą, papryką słodką w proszku, pieprzem, chilli jesli lubimy na ostro. Nastawic wode z kostką rosołową (zamiast vegety). Wrzucic miesko i gotowac. Jak bedzie jakies 30 minut do konca gotowania (miesko staje sie miekkie), dodajemy: pietruszke, seler pokrojone w droba kosteczke (ile kto uwaza, moze byc odrobina, na smak), groszek konserowwy puszka, puszka konserwowej kukurydzy i taka sama ilosc marchewki krojonej w kostke (mrozona is good). Gotowac az marchewa zmieknie :) Mozna dodac pol papryki pokrojonej w kostke, ale zupka zmienia smak z aksamitnego, lagodnego (za sprawa groszku) w taki drapiezniejszy (choc mnie to nie do konca odpowiada). Podawac z bułeczką :)
Cebulowa:
Nastawic wode, dodac kostke rosołową lub kawalek np zeberka czy tez kurczaka (jak ktos lubi). Cebule pokroic w piorka, podsmazyc/zezlocic na niewielkiej ilosci oleju. oproszyc solą, pieprzem. dodac do wrzątku, gotowac pod przykryciem aż cebula zmieknie. Nastepnie zblendowac, dodac serek topiony smietankowy, rozpuscic, pogotowac chwile by smaki sie przeszły i gotowe. Podawac z np: groszkiem ptysiowym, grzankami francuskimi, chrupką bagietką i posypac zupke startym zoltym serem (odrobina) lub z "zapiekankami" - bagietka posypana serkiem i ziolami, zapieczona w piekarniku - wtedy serka nie sypiemy na zupke.
Pieczarkowa:
Wstawic wode, dodac kawalek mieska, kostke, zeberko etc. Pieczarko pokroic w plasterki, nie za cienkie. ! srednia cebulke posiekac w kostke, podsmazyc na oleju (malo). Dodac pieczarki, zrumienic. Oproszyc solą, pieprzem. Wrzucic do  zupy. Gotowac az miesko zmieknie. Dodac ziemniaczki krojone w kostke, lub, jak kto w oli, male drobne kluseczki (gwiazdki?). Pod koniec zabielić 30% smietana w garnku (nie zwarzy sie) lub dodac chocby 12% ale juz na talerzu (w garnku sie zwarzy i rozwarstwi).
Liziii
uwielbiam tu pisać
uwielbiam tu pisać
 
Posty: 374
Rejestracja: Sob Wrz 12, 2009 5:01 am
Miejscowość: Radom

Postprzez Liziii » Nie Paź 18, 2009 7:49 am

Nie pisalam juz o krupniku, rosole czy pomidorowej, bo to standard ktory kazdy robi inaczej  :D
Poza tym moja kulinarna inwencja dotyczy raczej drugich dan ;)
Liziii
uwielbiam tu pisać
uwielbiam tu pisać
 
Posty: 374
Rejestracja: Sob Wrz 12, 2009 5:01 am
Miejscowość: Radom

Postprzez jamaica » Nie Paź 18, 2009 8:41 am

dzięki za przepisy.
ja nie jadam zup, więc nigdy nie gotowałam poza podstawowymi jakimiś, ale moój przyszły mąż uwielbia zupy i będę musiała się nauczyć gotować jakieś cuda zupne :)
bo z drugimi daniami radzę sobie nieskromnie mówiąc nieźle :)
Awatar użytkownika
jamaica
prawie tu mieszkam:)
prawie tu mieszkam:)
 
Posty: 599
Rejestracja: Sob Maj 30, 2009 3:10 pm

Postprzez Mikaa » Nie Paź 18, 2009 11:33 am

Dzieki Liziii:)Na pewno ktoras z nich zrobie,bo uwielbiam zupki:)
Mikaa
kocham to forum? :)
kocham to forum? :)
 
Posty: 2484
Rejestracja: Śro Sty 14, 2009 1:09 pm
Miejscowość: Wroclaw

Postprzez gosikorka » Śro Mar 17, 2010 11:16 am

mmm, cukiniiowa brzmi dobrze, nigdy nie robiłam a tak lubię cukinię.

Generalnie zupkę krem można zrobić ze wszystkiego:) Byle żeby blender był:
Moje ostatnie ekperymenty:

Krem z Brokuła-- najpierw przysmażami cebulę i czosnek, zalewamy wodą, dodajemy brokuł, marchewkę, można ziemniak (ja nie dodaję, bo to zbyt duża bomba węglowodanowa:))) i gotujemy całość do miękkości, przyprawiając solą, pierprzem i gałką muszkatałową. Miksujemy i podajemy z groszkiem ptysiowym lub prażonymi migdałami.

Krem Szpinakowy- szpinak mrożony robimy z czosnkiem rozmrażamy w garnuszku, dodajemy do przysmażonej cebuli i czosnku (czosnku nie żałujemy, śmiało 3-4 ząbki), do tego dodajemy kostkę rosołową warzywną i serek topiony (taki trójkącik). Miksujemy, najpiej podawać z kleksem śmietany i sadzonym jajkiem, które delikatnie kładziemy na wierzch zupki

Krem z Pomidora znowu kostka, cebulka i czosnek:) To najlepsza baza, do tego pomidorki, z puszki, albo świeże najlepiej i dużo, duuuużo bazylii. Po zmiksowaniu podawać przyzdobioną liśćmi bazylii, pokruszoną fetę i grzankami czosnkowymi
Szczęśliwie Narzeczona:)
gosikorka
rozkręcam się
rozkręcam się
 
Posty: 62
Rejestracja: Śro Maj 06, 2009 7:34 am

Re: Zupki,kremy:)

Postprzez alison » Wto Cze 28, 2011 6:09 pm

Zupa-krem groszkowa:
- paczka groszku mrożonego
- pół paczki szpinaku mrożonego
- bulion - ok. 2 litry
- żółty ser do starcia
- ewentualne przeprawy typy majeranek i tymianek
- masełko, na którym się przysmaża cebulkę i dodaje na koniec gotowania (gotuje się ok. 20 minut)
- całość zmiksować i przy podaniu dać na wierzch żółty ser i natkę pietruszki - pycha!


jednak ślubik poczeka...
Awatar użytkownika
alison
często tu wpadam
często tu wpadam
 
Posty: 108
Rejestracja: Wto Paź 12, 2010 7:57 pm
Miejscowość: wrocław

Re: Zupki,kremy:)

Postprzez olciaq2510 » Pon Kwi 23, 2012 12:30 pm

Awatar użytkownika
olciaq2510
świeżutko na forum
świeżutko na forum
 
Posty: 21
Rejestracja: Sob Gru 31, 2011 9:35 am
Miejscowość: Płock

Re: Zupki,kremy:)

Postprzez SlubNaCyprze_net » Czw Mar 14, 2013 1:18 pm

Krem z ziemniaków.

Surowe ziemniaki smażę na patelni (z reguły są to talarki) z dodatkiem cebuli. Gdy wszystko ładnie się zarumieni, wrzucam do rosołu. (Nie lubię kostek rosołowych, zawsze znajdzie się w mojej kuchni resztka niedzielnego rosołku.) Gotuję aż ziemniaki zaczną się rozpadać, po czym wszystko miksuję blenderem, dodaję pieprz, gałkę, czosnek i nieco śmietanki. Na wierzch kremu kładę albo grzanki, albo bardo mocno wypieczony boczek.
SlubNaCyprze_net
świeżutko na forum
świeżutko na forum
 
Posty: 22
Rejestracja: Sob Lut 02, 2013 4:25 pm

Re: Zupki,kremy:)

Postprzez mart-ma-zur » Czw Sty 19, 2017 11:28 am

Ja od pewnego czasu uwielbiam kremy z pieczonej papryki i pomidorów, z cukinii i brokułów oraz ze szparagów. Najlepsze  w tych zupach jest to, że ich zrobienie zajmuje dosłownie chwilę, a efekt jest niesamowity!! :D  I jedzenia na dwa dni :)
mart-ma-zur
świeżutko na forum
świeżutko na forum
 
Posty: 10
Rejestracja: Wto Sty 17, 2017 11:40 am

Re: Zupki,kremy:)

Postprzez asia548 » Pon Mar 13, 2017 10:47 am

Ja bardzo często robię zupy krem. Nie lubię w tych, w których coś pływa.
asia548
często tu wpadam
często tu wpadam
 
Posty: 93
Rejestracja: Pon Mar 10, 2014 10:02 am

Re: Zupki,kremy:)

Postprzez natalinda » Czw Mar 23, 2017 6:57 am

Mam podobnie :) Zdarza mi sięr az na jakiś czas zrobić oczywiście zupe krem ale nie jako główne danie.Nie da się tym raczej najeść i stawiam głównie jako przystawkę :)

Jedną z smaczniejszych zup moim zdaniem jest tradycyjny barszcz biały, który zresztą zamierzam ugotować na Wielkanoc:
https://www.przepisy.pl/przepis/barszcz-bialy

GOtuję zwykle z tego przepisu :)
Awatar użytkownika
natalinda
rozkręcam się
rozkręcam się
 
Posty: 52
Rejestracja: Pon Lis 14, 2016 10:41 am


Wróć do Kulinaria



Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości

Przejdź do portalu >>